2022. február 5.


Tea sütik, Kocka süti

Csokis süti sós karamellás mogyoróval

Puha kakaós piskóta,  lágy, sós karamell, ropogós mogyoró, krémes csoki. Ez bizony egy tökéletes csokis süti. 🍫🍮🥜

Nem 5 perces édesség ugyan, de tényleg nem bánod meg, ha rászánod az időt. A süti alja egy brownie szerű, puha kakaós piskóta, amin aranyló, nyúlós sós karamell és ropogós mogyoró van, a tetején pedig lágy csoki ganache simul. Ugye, hogy máris meggyőzött? 😉

Hozzávalók

Kakaós piskóta:

  • 13 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej

Sós karamell:

  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk. tengeri só
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg sós mogyoró

Ganache:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. A kakaós piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliás cukrot és az egészet simára keverjük.Csokis süti sós karamellás mogyoróval készítése
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporal és egy csipet sóval.
  3. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a vajas-tojásos masszába keverjük.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  4. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  5. Rácsra tesszük és megvárjuk, míg kihűl.
  6. A sós karamellhez a cukrot elkezdjük melegíteni: ha már egészen felolvadt és a színe is enyhén karamell színű, félrevesszük.Cukor olvasztása sós karamellhez
  7. Hozzáadjuk a tejszínt, amitől nagyon fog sisteregni és gőzölni és a karamell is össze fog csomósodni, de ez így teljesen rendben van.Sós karamell
  8. Alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik a karamell.
  9. Ekkor hozzáadjuk a sót, majd a vajat több kisebb kockában és az egészet simára keverjük.Sós karamell készítése
  10. Félretesszük kicsit hűlni, ha már csak langyos, hozzáforgatjuk a mogyorót is és így hagyjuk kihűlni.Sós karamell készítése mogyoróval
  11. A kihűlt mogyorós karamellt a kakaós piskótat tetejére simítjuk és kb. órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  12. Addig elkészítjük a ganache-t: a csokit egészen apróra vágjuk és a tejszínnel gőz felett összeolvasztjuk.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  13. Félretesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl és kicsit dermed is.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  14. A karamellás csokis piskóta széleit levágjuk, és olyan sütőformába tesszük, amibe teljesen passzol: használhatunk sütőkeretet is, de ha nincs, akkor tökéletes az a tepsi is, amiben megsütöttük. Ebben az esetben kibéleljük sütőpapírral az üresen maradó részt. Erre azért van szükség, hogy a csoki ne tudjon lefolyni.
  15. A sós karamellás rétegre öntjük a ganache-t, elsimítjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Csokis süti készítése sós karamellás mogyoróval
  16. Sós mogyoróval megszórva tálaljuk.

Csokis süti sós karamellás mogyoróval