

2022. február 5.
Tea sütik, Kocka süti
Csokis süti sós karamellás mogyoróval
Puha kakaós piskóta, lágy, sós karamell, ropogós mogyoró, krémes csoki. Ez bizony egy tökéletes csokis süti. 🍫🍮🥜
Nem 5 perces édesség ugyan, de tényleg nem bánod meg, ha rászánod az időt. A süti alja egy brownie szerű, puha kakaós piskóta, amin aranyló, nyúlós sós karamell és ropogós mogyoró van, a tetején pedig lágy csoki ganache simul. Ugye, hogy máris meggyőzött? 😉
Hozzávalók
Kakaós piskóta:
- 13 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
- 1 kk. sütőpor
- csipet só
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
Sós karamell:
- 15 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 tk. tengeri só
- 1 dl tejszín
- 10 dkg sós mogyoró
Ganache:
- 10 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín
Elkészítés
- A kakaós piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliás cukrot és az egészet simára keverjük.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporal és egy csipet sóval.
- A lisztes keveréket a tejjel felváltva a vajas-tojásos masszába keverjük.
- Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Rácsra tesszük és megvárjuk, míg kihűl.
- A sós karamellhez a cukrot elkezdjük melegíteni: ha már egészen felolvadt és a színe is enyhén karamell színű, félrevesszük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, amitől nagyon fog sisteregni és gőzölni és a karamell is össze fog csomósodni, de ez így teljesen rendben van.
- Alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik a karamell.
- Ekkor hozzáadjuk a sót, majd a vajat több kisebb kockában és az egészet simára keverjük.
- Félretesszük kicsit hűlni, ha már csak langyos, hozzáforgatjuk a mogyorót is és így hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt mogyorós karamellt a kakaós piskótat tetejére simítjuk és kb. órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
- Addig elkészítjük a ganache-t: a csokit egészen apróra vágjuk és a tejszínnel gőz felett összeolvasztjuk.
- Félretesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl és kicsit dermed is.
- A karamellás csokis piskóta széleit levágjuk, és olyan sütőformába tesszük, amibe teljesen passzol: használhatunk sütőkeretet is, de ha nincs, akkor tökéletes az a tepsi is, amiben megsütöttük. Ebben az esetben kibéleljük sütőpapírral az üresen maradó részt. Erre azért van szükség, hogy a csoki ne tudjon lefolyni.
- A sós karamellás rétegre öntjük a ganache-t, elsimítjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- Sós mogyoróval megszórva tálaljuk.
Kriszti
2022. február 7. - 09:46Szia.
Ez az adag mekkora tepsihez van?
Vikki
2022. február 7. - 22:48Szia,
ez egy kb. 20×25 cm-es formában készült.