2014. június 13.
Gyümölcsös sütik, Pite
Cseresznyés-rebarbarás pite
Végre érik a bíborvörös, nagy szemű cseresznye! Mi más készülhetett volna a mézédes roppanós szemekből először, mint egy mennyei pite, ami rebarbarával lett még zamatosabb.
Már készítettem cseresznyés pitét korábban is, viszont ez alkalommal akadt itthon egy kevés rebarbara is, így hát ez is belekerült a töltelékbe. Vaníliával ízesítettem még, a végeredmény pedig így egy egyszerre savanykás és édes pite lett, kívül roppanós, belül puha tésztába bújtatva. Nagyon egyszerűen elkészíthető, még pite forma se kell hozzá:)
Hozzávalók
Tészta: (6 db pitéhez)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 20 dkg cseresznye
- 20 dkg rebarbara
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 púpos ek. cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 csapott ek. kukorica keményítő
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, a rebarbarát megtisztítjuk és felkockázzuk, majd összekeverjük a cukorra, a vaníliás cukorra, a citrom héjával és a keményítővel.
- Pihentetés után 6 egyenlő részre osztjuk, amit utána egyesével kinyújtunk két folpack közt. A felső folpackot eltávolítjuk az alsó segítségével pedig átfordítjuk a tésztát a sütőpapírra. A másik folpackot is lehúzzuk róla.
- Képzeletben középen elfelezzük és az egyik fél közepére kisméretű kiszúróval lyukat készítünk, a másik felének a közepére pedig halmozunk a töltelékből.
- A kiszúrt felet óvatosan ráhajtjuk a töltelékes félre.
- Széleit villával összenyomkodjuk, majd megkenjük tojás sárgával.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Porcukorral meghintve tálaljuk.