2012. január 26.
Kelt tészták, Fánk
Citromos fánk
Itt a karneváli időszak és vele együtt a fánk szezon. Nekem ez a citromos változat a kedvencem, ami nálunk nem csak ilyenkor készül.
Régebben egy újságban olvastam, hogy a fánk és a lángos tésztája a burgonyától lesz igazán puha. Ki is próbáltam és azóta csak így készítem: a közepe belül tömör és hihetetlenül puha marad, de nem szívja meg magát olajjal.
Hozzávalók
- 30 dkg főtt krumpli
- 0,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 4 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A főtt krumplit összetörjük, a langyos vízhez pedig adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
- Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, a citrom reszelt héját és a felhabosodott élesztőt és az egészet összegyúrjuk.
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, amiknek a közepét a legkisebb átmérőjű szaggatónkkal kiszúrjuk.
- A fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további egy órát kelesztjük.
- Az olajat felforrósítjuk, és kisütjük benne a fánkokat, a felesleges olajat pedig papírtörlőn leitatjuk róla.
Szerintem vanília pudinggal vagy citromos-mentás baracklekvárral a legfinomabb!