2017. február 18.


Kelt tészták, Fánk

Brioche fánk

Örömmel jelentem, hogy ismét fánk szezon van!:) Ha a cukormázasat már pont meguntátok, itt az idő egy kicsit sem zsíros, istenien puha, kelt változat elkészítéséhez, igazi vaníliával, kívül-belül.

Félreértés ne essék, szinte minden változatát nagyon szeretem, a másik örök kedvenc a piték mellett, legyen az cukormázas, vagy lekváros, de az utóbbi időben nagyon sok szégyenteljes változatra bukkantam. Úgyhogy ismét megvolt a “namajdéncsinálokjobbat” elhatározás és így született meg ez a recept. A kelesztési idő irreálisnak tűnhet, de higyjétek el, megéri kivárni! A kész fánkok tényleg olyanok, mint egy jó fajta briós, tömör, és nagyon puha, édes vaníliával, kívül-belül.

Brioche fánk

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 4 dkg cukor
  • 7 g porélesztő
  • 1 vanília rúd
  • csipet só
  • kristálycukor a forgatáshoz

Elkészítés

  1. Előző nap egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot és a porélesztőt.
  2. A vanília rudat félbevágjuk, majd kikapargatjuk a belsejét.
  3. A kikapargatott magok 3/4 részét a tejhez adjuk, majd hozzáadjuk a két tojást és az egészet simára keverjük.Brioche fánk hozzávalói
  4. A maradék vaníliamagot és a héjakat a forgatáshoz használandó kristálycukorba keverjük és félretesszük.Vaníliás cukor igazi vaníliával
  5. A tojásos tejet a liszthez adjuk és elkezdjük dagasztani.Brioche fánk hozzávalói
  6. Mikor már összeállt, több darabban hozzádagasztjuk a vajat.Brioche fánk dagasztása
  7. A tésztát addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen az edény falától.Brioche fánk dagasztása
  8. Letakarva szobahőmérsékleten 2-3 órát kelesztjük.
  9. Az első kelesztés után kicsit átgyúrjuk, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük (legalább 15 órára).
  10. A sütés napján kivesszük a hűtőből a szép nagyra kelt tésztát és lisztezett deszkán átgyúrjuk.Brioche fánk kelesztés után
  11. A csomózott formázáshoz sárgabarack méretű darabokat tépünk le a tésztából, amit kb. 15 cm hosszú rúddá nyújtunk.Brioche fánk frmázása
  12. Az így kapott tésztarudat először ujjunk körül körbetekerjük, majd a tészta végeket áthúzzuk az így kapott hurkon. A lényeg, hogy kis csomókat kapjunk:) (a tésztát ki is nyújthatjuk, és fánk karikákat is készíthetünk, így is remekül fog sikerülni)Brioche fánk frmázása
  13. A tésztacsomókat olajjal megkent sütőpapírra sorakoztatjuk és további fél órát kelesztjük sütés előtt. (kelesztés közben kissé szétnyílhatnak, ilyenkor nyomkodjuk vissza óvatosan a tésztavégeket a helyükre)Brioche fánk kelesztése
  14. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük a fánkok mindkét oldalát.Brioche fánk sütése
  15. A felesleges olajat leitatjuk papírtörlőn és a fánkokat még melegen a vaníliás kristálycukorba forgatjuk.Vaníliás cukorba forgatjuk a brioche fánkokat

És a pihe-puha végeredmény:)

Brioche fánk