2017. február 18.
Kelt tészták, Fánk
Brioche fánk
Örömmel jelentem, hogy ismét fánk szezon van!:) Ha a cukormázasat már pont meguntátok, itt az idő egy kicsit sem zsíros, istenien puha, kelt változat elkészítéséhez, igazi vaníliával, kívül-belül.
Félreértés ne essék, szinte minden változatát nagyon szeretem, a másik örök kedvenc a piték mellett, legyen az cukormázas, vagy lekváros, de az utóbbi időben nagyon sok szégyenteljes változatra bukkantam. Úgyhogy ismét megvolt a “namajdéncsinálokjobbat” elhatározás és így született meg ez a recept. A kelesztési idő irreálisnak tűnhet, de higyjétek el, megéri kivárni! A kész fánkok tényleg olyanok, mint egy jó fajta briós, tömör, és nagyon puha, édes vaníliával, kívül-belül.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 tojás
- 8 dkg puha vaj
- 4 dkg cukor
- 7 g porélesztő
- 1 vanília rúd
- csipet só
- kristálycukor a forgatáshoz
Elkészítés
- Előző nap egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot és a porélesztőt.
- A vanília rudat félbevágjuk, majd kikapargatjuk a belsejét.
- A kikapargatott magok 3/4 részét a tejhez adjuk, majd hozzáadjuk a két tojást és az egészet simára keverjük.
- A maradék vaníliamagot és a héjakat a forgatáshoz használandó kristálycukorba keverjük és félretesszük.
- A tojásos tejet a liszthez adjuk és elkezdjük dagasztani.
- Mikor már összeállt, több darabban hozzádagasztjuk a vajat.
- A tésztát addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen az edény falától.
- Letakarva szobahőmérsékleten 2-3 órát kelesztjük.
- Az első kelesztés után kicsit átgyúrjuk, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük (legalább 15 órára).
- A sütés napján kivesszük a hűtőből a szép nagyra kelt tésztát és lisztezett deszkán átgyúrjuk.
- A csomózott formázáshoz sárgabarack méretű darabokat tépünk le a tésztából, amit kb. 15 cm hosszú rúddá nyújtunk.
- Az így kapott tésztarudat először ujjunk körül körbetekerjük, majd a tészta végeket áthúzzuk az így kapott hurkon. A lényeg, hogy kis csomókat kapjunk:) (a tésztát ki is nyújthatjuk, és fánk karikákat is készíthetünk, így is remekül fog sikerülni)
- A tésztacsomókat olajjal megkent sütőpapírra sorakoztatjuk és további fél órát kelesztjük sütés előtt. (kelesztés közben kissé szétnyílhatnak, ilyenkor nyomkodjuk vissza óvatosan a tésztavégeket a helyükre)
- Forró, bő olajban aranysárgára sütjük a fánkok mindkét oldalát.
- A felesleges olajat leitatjuk papírtörlőn és a fánkokat még melegen a vaníliás kristálycukorba forgatjuk.
És a pihe-puha végeredmény:)