2018. május 19.
Tea sütik, Madeleine
Bodzás madeleine
Ha a citromos-bodzás királyi esküvői tortából nem is, de ebből a könnyű, bodzás madeleine-ből bármikor fogyaszthattok, ha különleges desszertre vágytok!:)
Igazi kora nyári ízeket rejtenek ezek az apró piskótás falatok: a virágos-aromás vajas piskóta vendégvárónak, de csak úgy, egy olvasós “énidős” délutánhoz is tökéletes választás, ugyanis nagyjából 5 percet igényel az összeállítása. Ha igazán intenzív bodzás ízélményre vágytok, érdemes kevés bodzasziruppal átlocsolni, míg langyos, de szerintem az extra szirup nélkül szépen kiérződik a virágos aroma.
Hozzávalók
(kb. 40 darabhoz)
- 7,5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 7,5 dkg cukor
- 3 ek. bodza szörp
- fél citrom reszelt héja
- 10 dkg liszt
- 1/2 tk. sütőpor
Bodzaszörp a locsoláshoz
Elkészítés
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- A vajat felolvasztjuk, megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl és a tojásos keverékhez adjuk.
- Hozzáadjuk a bodza szörpöt is és az egészet simára keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütporral, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- Egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
- Pihentetés után a masszát a sütőformába kanalazzuk, ügyelve arra, hogy ne legyenek teljesen tele a formák, hogy ne púposodjanak ki túlságosan sütés közben.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 9-10 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha még intenzívebb bodza ízt szeretnénk, a sütik hátulját óvatosan szurkáljuk meg villával, majd locsoljuk meg őket kevés bodza szörppel.