2019. május 24.


Tea sütik, Palacsinta

Bodzás császármorzsa

Ez a puha, bodzás császármorzsa garantáltan elfeledteti a menzák rossz emlékű zsíros-darás verzióját és biztos vagyok benne, hogy újra az egyik kedvenc tízóraid lesz!;)

Ezzel én is pont így voltam. A császármorzsa szó egyet jelentett a fura lekvárral kevert sült darával, így soha sehol nem is kértem, ha úgy adódott. Aztán egyszer belefutottam ebbe a ropogós karamellkérges, puha piskótás receptbe és azóta is imádom! Most bodzavirágot is tettem bele, amitől kellemes virágos aromát kapott, és citromos porcukorral vastagon megszórva tálaltam. Szerintem hibátlan, tökéletes tavasz reggeli;)

 

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • 1,8 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 3 fej bodzavirág
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 ek. bodza szirup
  • 1 ek. vaj a sütéshez

Szóráshoz:

  • porcukor
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. Előkészítjük a porcukrot a szóráshoz: egy tálba tesszük a porcukrot, hozzáreszeljük fél citrom héját és alaposan összekeverjük. Így hagyjuk állni legalább 1 órát, hogy a citrom aromája jól átjárja a porcukrot.
  2. A császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egész halvány sárga és habos lesz.
  4. Hozzáadunk egy csipet sót, majd a liszt felét, amivel csomómentesre keverjük.Bodzás császármorzsa készítése
  5. Hozzáadjuk a tej felét, ismét csomómentesre keverjük, majd jöhet a maradék liszt, végül a maradék tej.
  6. A bodzavirágokat óvatosan megmossuk, majd 1,5 fejnyi virágot belemorzsolunk a masszába.Bodzás császármorzsa készítése
  7. Hozzáreszeljük fél citrom héját és simára keverjük.
  8. Végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot is a masszába.Bodzás császármorzsa készítése
  9. Egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd kb ujjnyi vastagságban beleöntjük a masszát és tetejét megszórjuk a maradék bodzavirággal (ha szükséges, süssünk inkább két részletben, hogy jól átsüljön).Bodzás császármorzsa készítése
  10. Közepes hőfokon addig sütjük, míg elválik a serpenyő aljától.
  11. Ekkor 4 negyedre vágjuk, a negyedeket egyesével megfordítjuk és megsütjük másik oldalukat is.Bodzás császármorzsa készítése
  12. Megszórjuk vékonyan porcukorral, majd ismét megfordítjuk a negyedeket és hagyjuk, hogy a cukor rákaramellizálódjon.Bodzás császármorzsa készítése
  13. Ugyanígy járunk el a másik oldallal is.
  14. Egy lapát segítségével feldaraboljuk és tovább pirítjuk, míg ropogós kérget kap a darabkák minden oldala.
  15. Tálaláskor vastagon megszórjuk a citromos porcukorral.

Bodzás császármorzsa