2019. május 24.
Tea sütik, Palacsinta
Bodzás császármorzsa
Ez a puha, bodzás császármorzsa garantáltan elfeledteti a menzák rossz emlékű zsíros-darás verzióját és biztos vagyok benne, hogy újra az egyik kedvenc tízóraid lesz!;)
Ezzel én is pont így voltam. A császármorzsa szó egyet jelentett a fura lekvárral kevert sült darával, így soha sehol nem is kértem, ha úgy adódott. Aztán egyszer belefutottam ebbe a ropogós karamellkérges, puha piskótás receptbe és azóta is imádom! Most bodzavirágot is tettem bele, amitől kellemes virágos aromát kapott, és citromos porcukorral vastagon megszórva tálaltam. Szerintem hibátlan, tökéletes tavasz reggeli;)
Hozzávalók
- 3 tojás
- 1 ek. cukor
- csipet só
- 1,8 dl tej
- 15 dkg liszt
- 3 fej bodzavirág
- fél citrom reszelt héja
- 1 ek. bodza szirup
- 1 ek. vaj a sütéshez
Szóráshoz:
- porcukor
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
- Előkészítjük a porcukrot a szóráshoz: egy tálba tesszük a porcukrot, hozzáreszeljük fél citrom héját és alaposan összekeverjük. Így hagyjuk állni legalább 1 órát, hogy a citrom aromája jól átjárja a porcukrot.
- A császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egész halvány sárga és habos lesz.
- Hozzáadunk egy csipet sót, majd a liszt felét, amivel csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a tej felét, ismét csomómentesre keverjük, majd jöhet a maradék liszt, végül a maradék tej.
- A bodzavirágokat óvatosan megmossuk, majd 1,5 fejnyi virágot belemorzsolunk a masszába.
- Hozzáreszeljük fél citrom héját és simára keverjük.
- Végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot is a masszába.
- Egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd kb ujjnyi vastagságban beleöntjük a masszát és tetejét megszórjuk a maradék bodzavirággal (ha szükséges, süssünk inkább két részletben, hogy jól átsüljön).
- Közepes hőfokon addig sütjük, míg elválik a serpenyő aljától.
- Ekkor 4 negyedre vágjuk, a negyedeket egyesével megfordítjuk és megsütjük másik oldalukat is.
- Megszórjuk vékonyan porcukorral, majd ismét megfordítjuk a negyedeket és hagyjuk, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
- Ugyanígy járunk el a másik oldallal is.
- Egy lapát segítségével feldaraboljuk és tovább pirítjuk, míg ropogós kérget kap a darabkák minden oldala.
- Tálaláskor vastagon megszórjuk a citromos porcukorral.