2012. augusztus 15.
Sütés nélkül, Krém desszert
Arroz con leche
A spanyol tejberízs. És hogy miben más, mint a miénk? Ebben is fahéj és citromhéj van, mint a katalán krémben.
Az első találkozásom a spanyol tejberízzsel elég felemásra sikerült. Örültem végre a boltban, hogy látok egy ismert márkát, gondoltam, csak ugyanaz van benne, mint itthon. Nagy örömmel hazavittem, kibontottam, megkóstoltam és két kanál után gyorsan félre is tettem:) (de jó, hogy ráadásul 4-esével árulták…) Aztán jó pár napig állt a hűtőben, mire ismét ráfanyalodtam egy dobozra. És érdekes módon, ekkor már kifejezetten ízlett! (valószínűleg a krónikus édességhiány volt az oka:) Azóta imádom az ízét. Mivel nálunk ilyesmi egyáltalán nem kapható, ezért itthon szoktam elkészíteni. Az elkészítése ugyanaz, mint egy hagyományos tejberízsé, annyi különbséggel, hogy a tejet a fahéjjal és a citromhéjjal kell felforralni, mint a katalán krémnél.
Hozzávalók
- 15 dkg rizs (arborio)
- 1,5 dl víz
- 3 dl tej
- 1 citrom héja
- 1 rúd egész fahéj
- 5 dkg cukor
Elkészítés
- A tejet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a fahéjat és a citrom héját lehámozva (lehetőleg minél nagyobb darabokban, hogy könnyebb legyen majd kiszedni) és felforraljuk.
- Egy másik edényben a rizsre ráöntjük a vizet és fedő alatt addig pároljuk míg el nem forrja az összes vizet.
- Mikor elfőtt az összes víz a rizs alatt, a tejből eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat és ráöntjük a rizsre.
- Közepes lángon kb. 15 perc alatt lefedve puhára pároljuk. (közben gyakran átkeverjük, hogy ne égjen le)
- Mikor a rizs szemek teljesen megpuhultak hozzáadjuk a cukrot, jól átkeverjük és levesszük a tűzről.
- Tálkákba adagoljuk, és mikor teljesen kihűlt, betesszük a hűtőbe.
- Hidegen, őrölt fahéjjal tálaljuk.