2021. október 24.
Krémes sütik
Csokis süti szellemekkel
Hiányzott már egy kis borzongás? Akkor eljött az ideje a szellemes csokis sütinek! 👻
Igényel majd némi kézügyességet a pillecukor szellemek formázása, de a látszat ellenére egyáltalán nem nagy ördöngősség a massza elkészítése, a végeredmény pedig nagyon látványos lesz. Akár tortának, akár kockasütinek is elkészítheted, hiszen a süti alja tömör kakaós piskóta, amin egy vékony réteg nagyoncsokis krémben pihennek a pillecukor szellemek. A kis csokigyűjtőket (és valószínűleg a nagyokat is) egészen biztosan lenyűgözi majd ez a szupercsokis halloween süti! 🍫👻
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaó
- 2 kk. sütőpor
- csipet só
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 d tej
Csoki ganache:
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 2 dl tejszín
Pillecukor szellemek:
- 8 g zselatin
- 3 ek. víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ek. méz
- 0,5 dl víz
- 2 ek. porcukor + 1 csapott tk. keményítő a felület szórásához
- fekete ételfesték filc a szemek megrajzolásához
Elkészítés
- A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és egy csipet sóval.
- A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és robotgéppel simára keverjük.
- Ezután két részletben a tojásos masszához szitáljuk a kakaós lisztet, a tejjel felváltva és az egészet simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 30-35 perc alatt megsül.
- Rácsra tesszük és megvárjuk míg kihül.
- Elkészítjük a pillecukrot: a zselatint 3 evőkanyálnyi vízzel elkeverjük.
- A cukrot, a vizet és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni, amíg elkezdsűrűsödni és hígabb méz szerű állagot eléri. Ekkor félrehúzzuk és kicsit hagyjuk hűlni.
- Először egy evőkanyálnyit adunk a zselatinhoz és simára keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a szirupot.
- Robotgéppel addig keverjük, míg egészen fehér lesz és nyúlós.
- Habzsákba töltjük és a porcukros keményítővel megszórt felületre szellem formákat nyomunk.
- Hűvös helyen 2-3 órát hagyjuk dermedni.
- Óvatosan felszedjük és ha szükséges, megszórjuk keményítős porcukorral, hogy ne ragadjon.
- Ételfesték filccel szemeket és szájat rajzolunk a szellemeknek.
- A ganache-hoz a csokikat apróra vágjuk és a tejszínnel egy hőálló edénybe tesszük.
- Folyamatos kevergetés mellett gőz felett felolvasztjuk a csokit.
- Ha teljesen homogén, félretesszük hűlni, hogy kicsit dermedjen.
- Ha minden kihűlt, összeállítjuk a sütit: A kakaós piskótán egyenletesen elsimítjuk a ganache-t majd hűtőbe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt ráhelyezzük a pillecukor szellemeket.