2021. szeptember 25.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Szedres diós cupcake
Süss pofon egyszerű és nagyon mutatós cupcake-eket az indián nyár megkoronázására édes szederrel és ropogós dióval! 🐿️🍂⛅
Nem kell semmi nagyon bonyolult dologra gondolni, ha cupcake-et készítenél, az alapja szinte mindig egy kevert tészta, amit nagyjából 10 perc összeállítani. A krém pedig szinte bármilyen ízű lehet, akár vajjal, akár mascarponéval, vagy krémsajttal készül. Ennek az őszi ízvilágú szedres diós cupcake-nek a tésztája illatos fűszerekkel egészült ki, a mascarpone alapú krémbe pedig édes szeder került. Szerintem szuper őszi süti! 😊🧁🍁
Hozzávalók
12 darabhoz
Tészta:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 5 dkg darált dió
- 1 kk. őrölt gyömbér
- fél citrom reszelt héja
- 15 dkg liszt
Krémhez:
- 20 dkg szeder
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g keményítő
- 25 dkg mascarpone
Tetejére:
- 12 szem szeder
- aprított dió
Elkészítés
- A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük.
- Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a diót, a gyömbért, a sütőport, sót és a citrom reszelt héját.
- A száraz hozzávalókat a vajas masszába forgatjuk.
- A masszát papírral bélelt muffin forma mélyedéseibe kanalazzuk, ügyelve rá, hogy a 3/4-nél ne legyen több egy-egy mélyedésben.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- A krémhez a szedret a cukokrokkal elkezdjük főzni.
- A keményítőt kevés vizzel csomómentesre keverjük.
- Ha már forr, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a keményítőt.
- Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrű, puding állagúra főzzük.
- Folpackra simítjuk és becsomagoljuk, hogy így hűljön ki (így nem fog megbőrösödni).
- Ha kihűlt, robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy krémes állagú legyen.
- Majd hozzáadjuk a mascarponét és az egészet simára keverjük.
- A kihűlt muffinok közepét egy kis kanállal kikaparjuk.
- A mélyedéseket megtöltjük krémmel, a cupcake-ek tetejét pedig bevonjuk vele.
- Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeálljanak.
- Tálalás előtt tetejüket 1-1 szem szederrel és aprított dióval díszíthetjük.