2021. október 10.


Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Kocka süti

Szilvás ricottás süti

Belül krémes, kívül ropog és még szilva is van benne. Gyors őszi süti, amit 15 perc alatt összedobhatsz. 💨🍂

Habár első ránézésre úgy tűnhet, ez a süti nem egy klasszikus piskótás állagú desszert, a ricottától ugyanis belül krémes marad sütés után is. (Nem nyers, még mielőtt pánikolva dobnád ki 😂) A tetejére kerülő mandula és fahéjas barna cukor pedig a sütés alatt gyönyörűen összekaramellizálódik és a krémes belsőt ellensúlyozva vékony ropogós kérget alkot majd a tetején. Szerintem lehűtve a legfinomabb. 😉

Hozzávalók

(20×30 cm-es formához)

  • 2 tojás
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 0,25 dl olaj
  • 1/4 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg ricotta
  • 12,5 dkg liszt
  • 1/4 tasak sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
  • frissen reszelt szerecsendió
  • csipet só
  • szeletelt mandula a tetejére
  • 20 dkg szilva
  • 1 ek. barnacukor fahéjjal elkeverve a szóráshoz

Elkészítés

  1. A szilvákat kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  3. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, míg egész világos sárga lesz.Szilvás ricottás süti készítése
  4. A cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat és a ricottát és simára keverjük.Szilvás ricottás süti készítése
  5. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd a ricottás-tojásos masszához adjuk és simára keverjük.Szilvás ricottás süti készítése
  6. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.Szilvás ricottás süti készítése
  7. Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk, majd ráhelyezzük a szilva szeleteket.
  8. A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával és a fahéjas barna cukorral.Irány a sütő!
  9. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40-45 percet sütjük. (A süti állaga a sütés végén is krémes marad, hasonló az aludtejes prószáéhoz).
  10. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és szeleteljük.

Szilvás ricottás süti