2012. március 28.
Kelt tészták, Sós sütik
Medvehagymás lángos
Újabb variáció medvehagymára. Ezúttal lángos készült: nem kellett hozzá túl nagy kreativitás, egy egyszerű lángos recept, jó sok friss medvehagymával. Lehet, hogy ez a recept nem teljesen illik a sütis oldal profiljába, de annyira finom, hogy úgy gondoltam megosztom ezt is.
A közeli erdő (a Mecseken) már “illatozik” a medvehagymától, ami lassan szőnyegként beborítja már az összes domboldalt. Jó, hogy nem kell érte messze menni:) Nem vagyok egy erdőjárós típus, sőt, nem is szeretek menni, az egyetlen alkalom amikor mégis kimerészkedek, az ilyenkor tavasszal van. Naná, hogy csak a medvehagymáért:D Ilyenkor minden sós tésztába teszek belőle, így jött a lángos ötlete is. Szerintem nagyon-nagyon finom, lesz egy kis fokhagymás íze a tésztának is tőle. Medvehagyma rajongóknak kötelező!
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 2 dl tej
- 1 csokor medvehagyma
- olaj a kisütéshez
Elkészítés
- A medvehagymát alaposan megmossuk és vékony csíkokra vágjuk.
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy tálba öntjük a lisztet, a sót, a főtt áttört burgonyát, a medvehagymát, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és az egészet a robotgép dagasztó karjával sima tésztává gyúrjuk.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. fél óra)
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk.
- Letakarva 20 percig pihentetjük.
- Sütés előtt a közepüket benyomva kissé széthúzkodjuk a tésztákat.
- Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük a lángosokat, majd papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat.
Sajttal, tejföllel, sóval (esetleg fokhagymával) tálaljuk.