2018. szeptember 21.


Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Kuglóf

Mákos-szilvás kuglóf

Itt az idő elővenni a sütőformát, amit valakitől kaptatok, vagy csak úgy megvettetek, hogy egyszer majd jó lesz! Ez a mákos-szilvás kuglóf ugyanis biztosan sokszor fog elkészülni benne:)

Bevallom, hogy egyáltalán nem szeretem a mákot, így ennek a sütinek a sorsát elfogulatlan és őszinte tesztelőkre bíztam. A fehércsokival nyakon öntött puha, fűszeres tészta a kis szilvakockákkal mindenkit meggyőzött, így most már nyugodt szívvel ajánlom a soha nem használt sütőformák kipróbálására is ezt a receptet;)

 

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 nagyobb méretű tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg darált mák
  • 3 g sütőpor
  • csipet só
  • fél tk. őrölt fahéj
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • 10 dkg szilva

Bevonathoz: 

  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 ek. étolaj

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Elkészítés

  1. A vajat simára keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat.Mákos-szilvás kuglóf készítése
  2. A lisztet elkeverjük a darált mákkal, a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet a sóval.Mákos-szilvás kuglóf hozzávalói
  3. Két részletben a vajas-cukros-tojásos masszába keverjük.Mákos-szilvás kuglóf készítése
  4. A szilvákat kimagozzuk és felkockázzuk.Szilva a mákos kuglófhoz
  5. Beleforgatjuk a masszába.Szilva a mákos kuglófhoz
  6. A kuglóf formát először kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel. Ezután belesimítjuk a masszát.Irány a sütő!
  7. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
  8. Sütés után várunk, hogy kicsit hűljön, majd kifordítjuk a formából.
  9. Ha már teljesen kihűlt, felkockázzuk a fehér csokit és az étolajjal, folyamatosan kevergetve, vízgőz fölött felolvasztjuk.
  10. Az olvadt csokival bevonjuk a kuglóf tetejét, megszórjuk kevés mákkal (ez akár el is hagyható) és megvárjuk, míg megdermed a csoki. (Pár percre érdemes hűtőbe tenni, így gyorsabban dermed majd)

Mákos-szilvás kuglóf

Mákos-szilvás kuglóf