2012. március 10.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa
Medvehagymás pogácsa
Végre kibújtak az első medvehagymák a közeli erdőben!:) Ennek nem csak azért örülök, mert már kétséget kizáróan itt a tavasz, hanem mert friss medvehagymával a legjobb a kedvenc pogácsám: a medvehagymás:)
A recept lényegében ugyanaz, mint a már korábban közzétett hagymás-olívabogyósnál, értelemszerűen a hagyma és olívabogyó helyett került most bele a friss medvehagyma. Az eredmény pedig puha, házi burgonyás pogácsa jó sok illatos, friss medvehagymával – nem hiszem, hogy nagyon kéne ragozni…:)
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 2 tk só
- egy csokor medvehagyma
- víz és pirospaprika a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
- A medvehagymát vékony csíkokra vágjuk.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az apróra szelt medvehagymát.
- Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.
- Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
- Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
- A tetejét bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vagy ha épp nincs otthon, egyszerűen felkockázzuk:
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
- 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 40 db apró pogácsa lesz.
zsófia főhercegnő
2012. március 10. - 21:26finimini!
Kate
2012. március 31. - 09:17medvehagymás pogiiiiii !!! 🙂
florat
2013. május 3. - 18:21jól hangzik!
ezüstcukor
2013. november 2. - 22:37nyamiii . most megéheztem :\
:DD
nmlss
2014. március 16. - 09:59Nekem most hazi medvehagymas kremturom volt itthon,ami mar megmentesre szorult,ugyhogy tiszta medvehagyma helyett ez ment bele (20dkg).Igy kicsit lagy lett a teszta keles utan,viszont nemi liszttel feljavitottam.
Jelentem, zsenialisan finom! 🙂
Sinka
2016. július 6. - 13:11Elnezest. Egy kerdesem lenne: a tetejet miert pirospaprikás vízzel kened be? Miert nem tojassargaval?
Koszonom elore is a valaszt.
Vikki
2016. július 6. - 14:07Szia,
egyrészt így ad egy plusz ízt neki, másrészt sokkal szebb színe lesz. Ha esetleg idegenkednél tőle mégis, nyugodtan használj tojássárgáját helyette 🙂
Sinka
2016. július 7. - 12:37Koszonom szepen a gyors valaszt. Maris kiprobalom pirospaprikaval.