2019. február 15.
Kelt tészták, Fánk
Málnás túrófánk
Nem múlhat el a farsang fánk nélkül! Mit szólnátok egy kelesztést nem igénylő, villámgyors málnaszemet rejtő túrófánkhoz?
A fánkok (a piték mellett) a másik nagy kedvenceim. Nem is a variálhatósága miatt, ahogy a pite, hanem inkább az állaga és az íze miatt. Nagyjából mindegy is, hogy olajban sül, vagy sütőben, vagy hogy mivel van töltve, csak puha legyen:) Ez a túrófánk nagyon nagy kedvencem: nagyon gyorsan elkészül és formázás közben bármilyen friss gyümölcsöt rejthetünk a közepébe, mert sütés közben tökéletesen megtartja a formáját. Készítettem hozzá egy egyszerű málna szószt, amibe mártogatva tényleg abbahagyhatatlan;)
Hozzávalók
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 2 ek. porcukor
- csipet só
- 15-20 szem málna
Szószhoz:
- 15 dkg málna
- 5 dkg cukor
- 1 csapott tk. keményítő
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit a málna kivételével egy nagy tálban simára keverjük.
- Az így kapott masszából kb. diónyi gombócokat tépünk, először ujjunkkal mélyedést készítünk a közepébe, ahova egy fél málnaszemet teszünk, majd gombóccá formáljuk.
- A gombócokat forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
- A szószhoz a málnát és a cukrot lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd adunk hozzá 2-3 evőkanállal a meleg málnából és simára keverjük.
- A keményítős keveréket a málnához adjuk és kevergetés mellett tovább forraljuk, míg besűrűsödik.
- A fánkokat a langyos málnaszósszal tálaljuk.