2017. december 9.


Sütés nélkül

Spekulatius keksz szalámi fahéjas mandulával

Roppanós csokirétegek közt roppanós karácsonyi keksz, igazi, fahéjas mandulával megszórva. Pont úgy hangzik, mint egy igazi karácsonyi desszert, ugye? Mindezt otthon, nagyjából fél óra alatt elkészíthed a karácsonyi őrület közepén is!

Bizonyára mindenki készített már keksz szalámit valamilyen formában, mert szerintem ez az a recept, amivel minden kezdő találkozik az első próbálkozások során. Hogy miért? Talán mert nem kell sütni és nagyon csokis, ami verhetetlen kombináció. Ez a recept azonban annyiból más, azon kívül, hogy karácsonyi, hogy a csokis rész valóban csoki állagú és ropogós lesz, nem csak kakaósz massza beleázott keksszel. Kezdők és haladók is kipróbálhatják;)

Tipp a szeleteléshez: fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hütőből, és éles, sima pengéjű késsel szeleteljük.

 

Hozzávalók

Házi csoki:

  • 25 dkg kókuszzsír
  • 17 dkg porcukor
  • 5 dkg holland kakaó
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 2 ek. tejpor

20 dkg spekulatius keksz

fahéjas mandula:

  • 10 dkg egész mandula
  • 10 dkg cukor
  • 1,25 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél tk. őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A csokihoz a kókuszzsírt felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a kakaót, a tejport, a porcukrot, a fahéjat és a csipet sót, és az egészet csomómentesre keverjük.Spekulatius keksz szalámi hozzávalói
  3. Szilikon kenyérforma aljára kevés csokit öntünk.
  4. Befedjük egy réteg spekulatius keksszel.Spekulatius keksz szalámi összeállítása
  5. Ismét egy réteg csoki jön, beborítjuk a kekszeket.
  6. Folytatjuk a rétegezést, amíg a keksz el nem fogy.
  7. Az egészet óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Irány a hűtő
  8. A fahéjas mandulához egy serpenyőbe öntjük a cukrokat, vizet és a fahéjat és elkezdjük forralni.
  9. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk a mandulát.
  10. Addig hevítjük együtt, amíg a cukor sűrű masszává áll össze, és teljesen bevonja a mandulaszemeket.
  11. Sűtőpapírral borított hőálló felületre öntjük, ahol megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  12. Tálalás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
  13. A mandulát éles késsel kissé felapírtjuk.
  14. Megszórjuk vele a kekeszes rudat.

Spekulatius keksz szalámi fahéjas mandulával