2016. január 22.
Tea sütik, Kocka süti
Meyer citromos-ricottás süti
Vigyázat, a látszat csal, ezek nem kekszek, hanem puha, ricottás sütik, illatos meyer citrommal! Szezonális téli finomság tele mediterrán napsugárral.
Ebben a szezonban nagyon korán sikerült meyer citromot beszereznem: az egyik zöldségesnél találtam véletlen, ahol az olcsó török citromok közé voltak beszórva. Meg is örültem neki és vettem is egyből egy kilót! (az olcsó citrom és a “török citrom” eleve “gyanús” jel, ha ilyet láttok, ott nagy eséllyel lesz benne meyer is:)
Hozzávalók
- 12 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1/4 vaníliarúd magjai
- 2 meyer citrom reszelt héja
- 1 meyer citrom leve
- 4 tojás
- 20 dkg liszt
- 5 dkg mandula
- 25 dkg ricotta
- mandula forgács a tetejére
Máz:
- 5 dkg porcukor
- 1 ek. meyer citromlé
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- A vajat a cukorral és a vanília kikapargatott magjaival habosra keverjük.
- Hozzáreszeljük a citromok héját, és hozzáadjuk az egyik citrom levét.
- Ezután belekeverjük a tojássárgákat.
- Majd a ricottát is hozzáadjuk.
- Az így kapott keverékbe pár mozdulattal beleforgatjuk a lisztet és a mandulaforgácsot.
- Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
- A tésztát sütőformákba kanalazzuk és megszórjuk a tetejét kevés mandulapehellyel (egy nagy formában is megsüthetjük, hogy szeletelhető legyen, ebben az esetben azonban a sütési idő minimum 45 perc lesz!)
- 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihűlnek.
- A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, majd nejlonzacskóba töltjük.
- A zacskó sarkát kivágjuk és átcsíkozzuk vele a kihűlt sütiket. (a máz pár perc alatt megdermed)
Erika
2016. január 31. - 15:13Elkészítettem, nagyon finom, sikerem volt vele. 🙂 Köszi a receptet!