2015. december 11.


Kelt tészták, Kalács

Stollen

Ha már unjátok a hagyományos karácsonyi gyümölcskenyeret, próbáljátok ki német testvérét: rumba áztatott gyümölcsök és a közepén megbúvó édes marcipán teszi ellenállhatatlanná.

Idén karácsonyi kalács témakörben a stollen került sorra. Korábban is készítettem már, és amiért egy kicsit jobban kedvelem, az a marcipán a közepén:) És nem csak foltokban, hanem végig a egész kalácsban, minden szeletben. A formázást illetően most egy kalácskoszorút készítettem, de az eredeti verziók összecsavarva készülnek.

stollen2

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 ek. méz
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 5 g élesztő
  • csipet só
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk. őrölt szegfűbors
  • fél narancs reszelt héja
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kis méretű tojás
  • 2, 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 2 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
  • 2,5 dkg aszalt vörösáfonya
  • rum és mandula aroma
  • 10 dkg marcipán
  • vaj és porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tejet a mézzel és a vaníliás cukorral összemelegítjük, félrevesszük és hozzáadjuk a vajat. Addig kevergetjük, míg el nem olvad.A mézet összemelegítjük a tejjel
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a fűszereket, hozzáadjuk a narancs és citromhéjat, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt.Stollen hozzávalói
  3. Hozzáöntjük a langyosra hűlt tejet és ruganyos tésztává dagasztjuk.Stollen
  4. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.A stollent a duplájára kelesztjük
  5. Amíg kel a tészta, a gyümölcsöket beáztatjuk: leöntjük kb. 1 dl forró vízzel, adunk hozzá pár csepp mandula és rum aromát. Így áztatjuk, amíg megkel a tészta.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. A gyümölcsöket leszűrjük, és a tésztába dolgozzuk.
  7. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, mindkettőt kb. 5 cm széles, 25 cm hosszú tésztacsíkká nyújtjuk.A stollent kinyújtjuk és megtöltjük marcipánnal
  8. A marcipánmasszát két részre osztjuk és két darab, kb. 25 cm hosszú “kígyót” formázunk belőle.
  9. A marcipánt a tésztacsíkok közepére tesszük és feltekerjük őket.A stollent megtöltjük marcipánnal
  10. Az így kapott két töltött rudat összecsavarjuk és kör alakú sütőformába tesszük.irány a sütő!
  11. Letakarva további fél órát kelesztjük.
  12. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt megsül.
  13. Még melegen megkenjük olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk  porcukorra.

Stollen

Stollen