2015. december 11.
Kelt tészták, Kalács
Stollen
Ha már unjátok a hagyományos karácsonyi gyümölcskenyeret, próbáljátok ki német testvérét: rumba áztatott gyümölcsök és a közepén megbúvó édes marcipán teszi ellenállhatatlanná.
Idén karácsonyi kalács témakörben a stollen került sorra. Korábban is készítettem már, és amiért egy kicsit jobban kedvelem, az a marcipán a közepén:) És nem csak foltokban, hanem végig a egész kalácsban, minden szeletben. A formázást illetően most egy kalácskoszorút készítettem, de az eredeti verziók összecsavarva készülnek.
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 ek. méz
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 4 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 5 g élesztő
- csipet só
- fél tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- fél narancs reszelt héja
- fél citrom reszelt héja
- 1 kis méretű tojás
- 2, 5 dkg kandírozott narancshéj
- 2 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
- 2,5 dkg aszalt vörösáfonya
- rum és mandula aroma
- 10 dkg marcipán
- vaj és porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tejet a mézzel és a vaníliás cukorral összemelegítjük, félrevesszük és hozzáadjuk a vajat. Addig kevergetjük, míg el nem olvad.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a fűszereket, hozzáadjuk a narancs és citromhéjat, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt.
- Hozzáöntjük a langyosra hűlt tejet és ruganyos tésztává dagasztjuk.
- Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, a gyümölcsöket beáztatjuk: leöntjük kb. 1 dl forró vízzel, adunk hozzá pár csepp mandula és rum aromát. Így áztatjuk, amíg megkel a tészta.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. A gyümölcsöket leszűrjük, és a tésztába dolgozzuk.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, mindkettőt kb. 5 cm széles, 25 cm hosszú tésztacsíkká nyújtjuk.
- A marcipánmasszát két részre osztjuk és két darab, kb. 25 cm hosszú “kígyót” formázunk belőle.
- A marcipánt a tésztacsíkok közepére tesszük és feltekerjük őket.
- Az így kapott két töltött rudat összecsavarjuk és kör alakú sütőformába tesszük.
- Letakarva további fél órát kelesztjük.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt megsül.
- Még melegen megkenjük olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk porcukorra.