2015. szeptember 11.


Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa

Kapros túrós pogácsa

A borongós őszi idő ellen nincs is jobb, mint egy langyos, puha kelt tészta! Most egy sós változat készült, friss kaporral és túróval. Hibátlan páros:)

Bevallom, elég macerás a sok hajtogatás és kelesztés miatt, csak hétvégi programnak ajánlom, de 1) tényleg megéri, 2) ha úgyis esik az eső kinn, nincs is jobb hely a meleg konyhánál!:) A túró nem a tésztába, hanem a tészta közé kerül krémként, így a hajtogatás folyamán minden rétegben megbújik egy kis kaporral fűszerezve. Igazi leveles pogácsa lesz, kicsit még a nyarat idéző ízekkel:)

Kapros túrós pogácsa

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 dl tej
  • 1,5 tk só a tésztába
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 5 dkg vaj

Túrós krém:

  • 5 dkg margarin a túróhoz
  • 15 dkg túró
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 1 tk. só

Kenéshez:

  • 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
  • 2 ek tej a kenéshez sütés után

Elkészítés

  1. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.Élesztő
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját. A pogácsa hozzávalói
  3. Ruganyos tésztagombóccá dagasztjuk, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.Kelesztés előtt
  4. A túrót alaposan áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaporleveleket.Túró & kapor
  5. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál segítségével szépen elsimítjuk rajta a kapros túrókrémet. Megszórjuk a sóval.A kinyújtott tésztát megkenjük a kapros túróval
  6. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.hajtogatás 1
  7. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.hajtogatás 2
  8. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
  9. Pihentetés után kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.hajtogatás 3
  10. Ismét 20 perc pihentetés, majd nyújtás, és hajtogatás következik. (egyre több helyen kibuggyan már a túró, de semmi pánik, lisztezzétek, ha nagyon ragad:)hajtogatás 4
  11. Az utolsó pihentetés után kb. kétujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Készülnek a pogácsák
  12. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép, magas tornyok lesznek.
  13. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.Irány a sütő!
  14. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon, pirosra sütjük őket.
  15. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Kapros túrós pogácsa