2015. február 20.
Kelt tészták, Fánk
Ricottás-citromfüves fánk málnapürével
Idén sem maradhat ki a fánkszezon egy újabb fánkrecept nélkül: ezek a gombóckák ricottával készültek, és friss citromfűvel vannak ízesítve és illatos málnapüré készült hozzá:)
Igaz, hogy lassan vége a farsangi időszaknak de még kihasználhatjuk az utolsó napokat egy kis dőzsölésre. Mert ez a fánk tényleg az:) A ricottától puha, a citromfűtől és a citromos cukortól friss, a (friss) gyümölcsös málnapüré pedig még könnyedebbé teszi. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, ugyanis nem kell keleszteni sem, csak kikeverni a tésztát. Jöhet?:)
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta
- 2 tojás
- 5dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- fél marék citromfű
- 5 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
- kristalycukor és citromhéj a beforgatáshoz
Málna püré:
- 20 dkg málna (fagyasztott is jó)
- 10 dkg cukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a ricottát, simára keverjük.
- A citromfüvet apróra vágjuk és a reszelt citromhéjjal a masszába keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és két részletben a masszába forgatjuk.
- Fél órára hűtőbe tesszük pihenni, majd két teáskanál segítségével apró gombócokat szaggatunk és a forró olajban kisütjük (kis gombócokat készítsünk, hogy rendesen átsüljenek! Sütés közben nőni fognak).
- A forgatáshoz a kristálycukorhoz reszeljük a citromhéjat és ujjunkkal összemorzsoljuk, hogy az aroma átjárja.
- A még meleg fánkokat a cukorba forgatjuk.
- A málnapüréhez a málnát a cukorral és a keményítővel egy lábasba tesszük és addig főzzük, míg sűrűsödni kezd.
A fánkokat a langyos málnapürével tálaljuk.
Rita
2018. június 4. - 13:29Nagyon könnyű, nagyon fincsi citromos 🙂
Tanulság: a nádcukor nem olvad rá a fánkocskákra.
De sebaj!
Köszönöm a receptet!