2014. október 10.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Othello szőlő lekvár
Szőlőből lekvárt? Lehet, hogy elsőre kicsit fura, de ez az a fajta a szőlő, aminek a zamatát hónapok múlva is jó újra érezni. Úgyhogy pont ezért készült most belőle lekvár!:)
Ez a lekvár eddig mindenkit megnyert, aki megkóstolta. A szemezgetés valóban elég macerás és időigényes, de tényleg megéri. A kimagozást azért már én se vállaltam, az már valóban idegtépő lett volna az apró, kb. 2 cm átmérőjű szemekkel, de szerintem a magok nem rontanak rajta semmit. A kék szőlő igazi zamata kerül ugyanis az üvegekbe, amit pár hét múlva ugyanolyan élmény lesz kibontani, mint most megenni ezeket az apró kék bogyókat.
Hozzávalók
- 1,2 kg szőlő
- 35 dkg cukor
- 1 tk. citromsav
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- befőző fólia
Elkészítés
- A szőlőt alaposan megmossuk és leszemezzük.
- A szőlőszemek 2/3-át aprítógépben enyhén feldaraboljuk. (egy villával áttörve is ugyanezt a hatást érhetjük el)
- Egy lábasba öntjük a cukorral és a dzsemfix-szel, és hozzáadjuk a citromsavat is. Elkezdjük melegíteni, majd ha forr, kb. 3 percig hagyjuk így forrni, végül félrevesszük és lekanalazzuk a tetejéről a habot.
- Kiforrázott lekvárosüvegekbe kanalazzuk, teszünk rá egy befőzőfóliát, majd miután lezártuk az üveget, pár percre fejtetőre állítjuk. (vigyázat, nagyon fog a szőlő leve!)
- Visszafordítjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl és megdermed.
Ernő és Évi
2018. augusztus 30. - 04:32Örülök a receptnek, már a szomszéd néninél kóstoltam, csak a magok nagyon kellemetlenek benne! Villával törve benne marad mind, úgy ahogy a kóstoltban is volt, tehát nem jó megoldás! Mivel lehetne törni vagy paszírozni (aprító gépem nincs), hogy sima legyen a lekvár?? Sajnos a turmixom is tönkrement, így az se jöhet szóba! Esetleg paradicsompaszírozó?? Kézzel magozgatni azt nem vállalnám, pedig nagyon ízlik! Segítség!!! Üdvözletem: Évi
Zsuzsi zsuzsi
2018. szeptember 4. - 23:31Évi,nyugotan használd a paradicsom paszirozót,én azal pasziroztam át szőlőt végeredmény kitünö.4:1dzsemfixet cukoral belekevetem,forastól 4-percig föztem aztàn mehet üvegbe.
István Nóra
2018. szeptember 30. - 19:37Nekem benn maradt a mag, az káros vagy csak kellemetlen?
Szallos-Kiss Ágnes
2018. október 4. - 19:28Ma kaptam egy láda othello szőlőt. A feléből ezt a lekvárt csinálom meg, a másik részéből must lesz. Paradicsompasszírozóval fogom készíteni, a bodzalekvárnál bevált. Már csak azon tűnődöm, hogyan szedjem ki a magokat a a héjjdarabok közül, mert ennek a szőlőnek a magja nagyon egészséges porítva (különben nem emésztjük meg).
Rita
2021. szeptember 23. - 14:34Szűrőn át kell paszíroni, nem megy át a mag
Hogya Tiborné
2021. október 4. - 16:24Én ma csináltam először szökő lekvárt.
A oaradicsompaszirozo nem jött be.
A mag nagy és nem tudta darálni,.így szülőn passzíroztam át, miután megfőztem.
Remélem ízleni fog a családnak!
Ági
2021. október 10. - 16:12Turmixgépen turmixolom évek óta, utána fém szűrön át rázogatom. Pepecselős, időigényes, de decemberben kibontani egy üveg mustot – megfizethetetlen. Lekvárt most készíte először, épp a tűzhelyen fő.