2014. augusztus 22.
Tea sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga
Rugelach
Ezek a pöttöm kiflik bizony már inkább az őszt idézik, azonban még a nyár íze, zamatos sárgabarack lekvár köszön vissza a töltelékben a dió és a fahéj mellett. Azonban remek desszert lehet egy ilyen későnyári napon is:)
Talán kicsit a karácsonykor készülő diós és mákos kifliket idézi ez az eredetileg zsidó gyökerekre visszavezethető édesség, amire véletlen bukkantam barackos receptek közt keresgélve. Krémsajttal készült, így a végeredmény egy nagyon omlós apróság lett, megtöltve friss baracklekvárral és a sütés közben grillázzsá alakult dióval. Egy leheletnyi fahéj került még a töltelékbe, amitől egy kicsit talán még inkább őszies hangulatot áraszt ez a süti. Nagyon gyorsan elkészíthető pihentetés után, így akár instant vendégvárónak is ideális.
Hozzávalók
Tészta: (16 darabhoz)
- 12 dkg krémsajt (Philadelphia cream cheese)
- 12 dkg vaj
- 3 púpos ek cukor
- 15dkg liszt
- csipet só
Töltelék:
- 4-5 ek. baracklekvár
- 5 ek. cukor
- 1 tk fahéj
- 2 marék dió durvára darálva
1 tojás a kenéshez
kristálycukor és dió a szóráshoz (ez utóbbi el is hagyható)
Elkészítés
- A vajat, a cukort és a krémsajtot összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és betesszük egy éjszakára a hűtőbe.
- Másnap a tésztát két részre osztjuk és a tésztabucikat egyenként kisodorjuk két kilisztezett folpack közt (erre azért van szükség, mert hő hatására hamar fellágyul a tészta és nagyon ragadna)
- A kinyújtott tésztalapokat először megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk durvára darált dióval, végül a fahéjjal elkevert cukorral.
- 8-8 cikkre vágjuk, majd egyenként a szélétől a közepe felé feltekerjük a kis kifliket.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd a tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk kevés kristálycukorral. Szórhatunk rá diót is.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.