2013. december 6.
Tea sütik, Keksz
Narancsos-marcipános mézespuszedli
Itt az első karácsonyi recept, benne mindennel, amitől egy süti igazán karácsonyi lesz: narancs, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, és egy kis marcipán a közepén. Indulhat az ünnepi készülődés!:)
Az az igazság, nem bírtam ki decemberig sem, az első adagot ebből a puszedliből már november közepén megsütöttem. Rekord sebességgel el is fogyott..:) Az első sütéskor baracklekvárral ízesítettem a töltelékként szolgáló marcipánt, aztán eszembe jutott, hogy naranccsal még inkább karácsonyi lenne, így a második adagba már narancshéj és narancs lekvár került. Sütés közben isteni illata van, ahogy a fűszerek aromája keveredik a naranccsal, garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba. Akár nagyszerű ajándék is lehet belőle, persze csak ha addig nem fogy el:)
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor (12 g)
- csipet só
- 2 ek. holland kakaó
- 1 ek. őrölt fahéj
- fél ek. őrölt gyömbér,
- 1/4 ek. őrölt szegfűbors
- 1/4 ek. őrölt szegfűszeg
- 1 nagyobb tojás
Töltelék:
- 10 dkg marcipán massza
- 2-3 ek. narancs lekvár
- 1 narancs reszelt héja
1 tojás fehérje a kenéshez
Díszítés:
- 5 dkg étcsokoládé
- szórócukor
Elkészítés
- A mézet a cukorral és a vajjal egy lábasban felolvasztjuk.
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a kihűlt olvasztott mézes masszát és összegyúrjuk. (egy meglehetősen lágy tésztát fogunk kapni)
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle.
- A töltelékhez a marcipánmasszát simára keverjük a lekvárral, majd hozzáreszeljük a narancs héját is.
- A kiszúrt formákat ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk, egymástól legalább 3 cm-re és mindegyik közepére halmozunk egy kávéskanálnyit a marcipán masszából.
- A tetejükre egy újabb tésztaformát rakunk, a széleiket pedig óvatosan összenyomkodjuk.
- Tetejüket megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és 200 fokon kb. 10 perc alatt meg is sülnek.
- A díszítéshez használt csokit gőz fölött felolvasztjuk.
- Egy nejlon zacskóba kanalazzuk, aminek a sarkára egy nagyon apró lyukat vágunk. Így kidíszítjük a puszedliket.
- Megszórjuk szórócukorral és kb. 5 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki.
Másnapra tökéletesen megpuhul:)
Erika
2014. december 13. - 12:02Szia!
Tavaly készítettem ilyet és valami isteni finom lett! Idén is tervezem, hogy megsütöm, csak időközben az egyik gyermekünknél kiderült, hogy (csak, hogy ne legyen egyszerű) tej- és tojásallergiás. Abban kérem a segítségedet, hogy szerinted margarinnal (az egyik fajta teljesen tejmentes) és tojás nélkül érdemes megpróbálnom ezt a sütit? Esetleg van valamilyen praktikád erre?
Előre is köszönöm a válaszod!
Erika
Vikki
2014. december 13. - 19:02Szia Erika,
laktózmentes vajjal (láttam már ilyet is az egyik hipermarketben) vagy margarinnal szerintem biztos, hogy működni fog. A tojást illetően nem tudom, hogy milyen lesz, ha kihagyod belőle, de mivel a funkciója az, hogy összetartsa a sütit, ha nagyon száraznak érzed a tésztát nélküle, esetleg több zsiradékot tegyél hozzá. Mivel egy tojás van csak benne, így szerintem nem lesz szárazabb emiatt.
l0nger
2018. december 9. - 14:49Szia!
Kb. hány db lesz belőle?:)
Köszönöm
Vikki
2018. december 9. - 20:44Szia,
mivel nagyon régen sütöttem már, így nem tudom pontosan megmodani, de kb. 15-20 darabra tippelek, a mennyiség alapján. Ez természetesen függ a használt kiszúró méretétől is. 🙂