2013. november 8.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Narancsos-sütőtökös cupcake
Ez a cupcake most a korábbi, fűszeres-sütőtökös ízvilághoz képest kicsit más: a sütőtök mellett itt a narancs dominál, a végeredmény pedig így inkább gyümölcsös jellegű lett.
Még mindig szezonja van a sütőtöknek, és a szezon előrehaladtával egyre olcsóbb és édesebb darabokat lehet beszerezni, így hát nem is kérdéses, hogy a lehető legtöbb formában ki kell próbálni! Ebben a sütiben két módon is felhasználtam, került a tésztába, és a töltelékként szolgáló “lekvár” is ebből készült. A tortácskák tésztájába a sütőtök mellett ezúttal is került némi fűszer, a szokásos fahéj-gyömbér-szegfűbors kombinációban, továbbá egy kevés narancshéj is. De ami igazán gyümölcsös ízt kölcsönöz az egésznek, az a közepén megbúvó “lekvár”, ami narancsléből és sütőtökből készült. (ez utóbbi osztatlan sikert aratott, még olyanok körében is, akik amúgy nem is szeretik a sütőtököt:) Valójában egy gyümölcsszószról van szó, amit keményítővel sűrítettem be. A cupcake-ek tetejére pedig mézes tejszínhab került, egy leheletnyi fahéjjal megkoronázva. Szerintem ez a süti garantált siker a sütőtök “ellenségeinek” is, ugyanis senki nem mondaná meg, hogy van benne:)
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 40 dkg sütőtök pürésítve
- 25 dkg liszt
- 1 tk fahéj
- fél tk. gyömbér
- fél tk. szegfűbors
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Narancsos töltelék:
- 10 dkg sütőtök
- 2 ek. cukor
- 2 dl narancslé
- 1 púpos tk. kukorica keményítő/pudingpor
Tetejére:
- 3 dl hideg tejszín
- 1 ek. méz
- 1 cs. habfixáló
Elkészítés
- A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a mézet és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg el nem olvad a méz. (vigyázzunk, nem szabad felforralni!)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen.
- A sütőtökből 10 dkg-ot félre teszünk, a többit megsütjük, és 40 dkg-nyit pürésítünk belőle.
- A tésztához a vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az egészet habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sütőtök pürét.
- A lisztet összekeverjük a sütőporra, a szódabikarbónával és a sóval majd pár mozdulattal a sütőtökös alapba keverjük. Hozzáadjuk a frissen reszelt narancshéjat is.
- Ezután egyenlően elosztjuk a papírral bélelt muffin tepsi mélyedéseiben.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20 perc alatt megsülnek.
- Addig elkészítjük a “lekvárt” is: a sütőtököt kis darabokra vágjuk és a narancslében a cukorral, lefedve addig főzzük, míg meg nem puhul teljesen.
- Leturmixoljuk, és egy kistálban pár evőkanálnyi pürével simára keverjük a keményítőt. Hozzáadjuk a püréhez és pár percig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek a tortácskák és a “lekvár” is.
- A tortácskák közepét egy kiskanállal kivájjuk és megtöltjük a narancsos-sütőtökös “lekvárral.
- A hideg (!) mézes tejszínhez hozzáadjuk a habfixálót és az egészet kemény habbá verjük.
- A sütik tetejére nyomjuk, megszórjuk kevés fahéjjal és máris fogyasztható.
Belülről:)