2013. november 8.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake

Narancsos-sütőtökös cupcake

Ez a cupcake most a korábbi, fűszeres-sütőtökös ízvilághoz képest kicsit más: a sütőtök mellett itt a narancs dominál, a végeredmény pedig így inkább gyümölcsös jellegű lett.

Még mindig szezonja van a sütőtöknek, és a szezon előrehaladtával egyre olcsóbb és édesebb darabokat lehet beszerezni, így hát nem is kérdéses, hogy a lehető legtöbb formában ki kell próbálni! Ebben a sütiben két módon is felhasználtam, került a tésztába, és a töltelékként szolgáló “lekvár” is ebből készült. A tortácskák tésztájába a sütőtök mellett ezúttal is került némi fűszer, a szokásos fahéj-gyömbér-szegfűbors kombinációban, továbbá egy kevés narancshéj is. De ami igazán gyümölcsös ízt kölcsönöz az egésznek, az a közepén megbúvó “lekvár”, ami narancsléből és sütőtökből készült. (ez utóbbi osztatlan sikert aratott, még olyanok körében is, akik amúgy nem is szeretik a sütőtököt:) Valójában egy gyümölcsszószról van szó, amit keményítővel sűrítettem be. A cupcake-ek tetejére pedig mézes tejszínhab került, egy leheletnyi fahéjjal megkoronázva. Szerintem ez a süti garantált siker a sütőtök “ellenségeinek” is, ugyanis senki nem mondaná meg, hogy van benne:)

Narancsos-sütőtökös cupcake

Hozzávalók

Tészta:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg sütőtök pürésítve
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk fahéj
  • fél tk. gyömbér
  • fél tk. szegfűbors
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Narancsos töltelék:

  • 10 dkg sütőtök
  • 2 ek. cukor
  • 2 dl narancslé
  • 1 púpos tk. kukorica keményítő/pudingpor

Tetejére:

  • 3 dl hideg tejszín
  • 1 ek. méz
  • 1 cs. habfixáló

Elkészítés

  1. A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a mézet és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg el nem olvad a méz. (vigyázzunk, nem szabad felforralni!)
  2. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen.
  3. A sütőtökből 10 dkg-ot félre teszünk, a többit megsütjük, és 40 dkg-nyit pürésítünk belőle.sütőtök & narancs
  4. A tésztához a vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az egészet habosra keverjük.
  5. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sütőtök pürét.A sütőtökös-vajas keverék
  6. A lisztet összekeverjük a sütőporra, a szódabikarbónával és a sóval majd pár mozdulattal a sütőtökös alapba keverjük. Hozzáadjuk a frissen reszelt narancshéjat is.Hozzáadjuk a lisztet és a narancshéjat
  7. Ezután egyenlően elosztjuk a papírral bélelt muffin tepsi mélyedéseiben.Irány a sütő!
  8. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20 perc alatt megsülnek.
  9. Addig elkészítjük a “lekvárt” is: a sütőtököt kis darabokra vágjuk és a narancslében a cukorral, lefedve addig főzzük, míg meg nem puhul teljesen.Puhára főzzük a sütőtököt
  10. Leturmixoljuk, és egy kistálban pár evőkanálnyi pürével simára keverjük a keményítőt. Hozzáadjuk a püréhez és pár percig főzzük, míg be nem sűrűsödik.Besűrítjük
  11. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek a tortácskák és a “lekvár” is.
  12. A tortácskák közepét egy kiskanállal kivájjuk és megtöltjük a narancsos-sütőtökös “lekvárral.Összeállítás
  13. A hideg (!) mézes tejszínhez hozzáadjuk a habfixálót és az egészet kemény habbá verjük.
  14. A sütik tetejére nyomjuk, megszórjuk kevés fahéjjal és máris fogyasztható.

Narancsos-sütőtökös cupcake

Belülről:)

Narancsos-sütőtökös cupcake