2012. február 6.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa
Hagymás-olivabogyós pogácsa
Ennek a burgonyás pogácsának a receptjét nemrég találtam meg az ősrégi receptgyűjtemény legmélyén. Fogalmam sincs, honnan származhat, egy kicsi, újságból kivágott fecnin volt és a hozzávalók alapján kipróbálásra érdemesnek találtam. Azóta már számtalanszor elkészítettem, és hogy ne legyen annyira unalmas, újítottam rajta egy kicsit: sült hagymát és olivabogyót tettem bele.
Nekem azóta ez a kedvenc pogácsa receptem, mert belül a burgonyától nagyon lágy marad és nem szárad ki másnapra sem. A másik kedvenc változatom a medvehagymás, de azt majd nemsokára, ha végre szezonja lesz:)
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 2 tk só
- 5 dkg olajbogyó
- 2 nagy fej vöröshagyma
- olaj a hagyma pirításához
- fűszerpaprika a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
- A hagymákat apróra felkockázzuk és kevés olajon aranybarnára sütjük.
- Az olivabogyókat felkarikázzuk.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, a feldarabolt olivabogyókat és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt valamint a sült hagymát. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.
- Ezután félretesszük 45 percre kelni.
- Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
- A tetejét bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
- 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
florat
2013. május 3. - 18:25nem szeretem az olivát de ez finom!