2023. január 28.
Kelt tészták, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Aranygaluska
Klasszikus desszert, egy kicsit másképp. Az íz ugyanaz, csak új külsőt kapott: muffin formában sütöttem meg, mert szerintem így sokkal látványosabb lett a végeredmény.
Annyi változtatás történt csak, hogy dió helyett pirított mogyorót és fahéjat kevertem a cukorhoz, ami a kelt tészta közé került, ugyanis a diót nem igazán szeretem. Természetesen aki a hagyományos változat ízére vágyik, használhat diót helyette:) A fahéjas és a sima cukor is gyönyörűen rákaramellizálódik sütés közben a tésztagolyócskákra. Így egy roppanós kéreg kerül a puha kelt golyókra, amik tésztájába extra hozzávalóként egy csipet reszelt citromhéj is lapul. Vaníliás sodót készítettem hozzá, én inkább ezt ajánlom, mint a zacskós pudingot, mert ezzel az igazi:)
Hozzávalók
(12 darabhoz)
- 25 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dl langyos tej
- fél ek. cukor
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
Összeállításhoz:
- 10 dkg durvára darált pirított mogyoró (vagy helyette darált dió)
- 7 dkg cukor
- fahéj ízlés szerint (elhagyható)
- 5 dkg olvasztott vaj
Sodóhoz:
- 2 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 3 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek. liszt
Elkészítés
- A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat és az olvasztott vajat és a felhabosodott élesztőt, és hólyagosra dagasztjuk (akkor jó, ha már elválik az edény falától.
- Meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc)
- A darált pirított mogyorót/diót összekeverjük a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal.
- A muffin tepsi mélyedéseit kibéleljük papírral és a tésztából kb. 2-3 cm átmérőjű golyócskákat tépünk, amit először az olvasztott vajba, majd a cukros-fahéjas keverékbe forgatunk.
- Egy mélyedésbe a golyók méretétől függően 3-4 darabot tegyünk, mert a duplájukra fognak nőni!
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol aranybarnára sütjük. (sajnos az időt nem néztem, de ne süssük sokáig, mert kis adagok, így gyorsan megsül és a hosszú sütéstől kiszáradna.)
- Addig elkészítjük a sodót: a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük melegedni.
- A tojássárgákat a liszttel és egy csepp tejjel simára keverjük.
- Ha a tej már forr, félrevesszük és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes tojássárgát.
- Ezután visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük.
A langyos aranygaluskát porcukorral megszórva és a vaníliás sodóval tálaljuk.
Kiki76
2013. szeptember 20. - 18:38Megsütöttem, mint már sok más receptedet… Ez is finom volt 🙂
(mogyoró helyett mandula forgácsot használtam, mert én az “eredetit” is azzal csinálom)
Végre valaki, aki szintén nem szeretni a diót :))
Vikki
2013. szeptember 22. - 17:06Örülök, hogy ízlett! A mandula is elég jól hangzik, szerintem én is kipróbálom! 🙂
Zulejka
2015. május 19. - 08:11szia!
nagyon szeretem ezt a receptedet,de olyan rég sütöttem ..nem emlékszem hogy ebből mennyi lesz?
Nehogy kevés legyen! 🙂
Zulejka
2015. május 19. - 11:06most nézem hogy 12 db ….:$
Ledniczkyné Fetter Anna
2016. december 13. - 12:52Megsütöttem már többször, dióval is isteni! 🙂
ILDIKONL
2023. január 31. - 20:14Szia!
Finomakat keszitesz!
En a birsalma pitedet szeretnem kiprobalni.
Gratulalok a blogodhoz, nagyon tetszik es praktikus.
Micsoda munka kell hozza! , de hozzaertes is.
Gratulalok , es varjuk a tovabbi finomsagokat.
Szia! Ildiko
Vikki
2023. január 31. - 20:33Szia Ildikó,
köszönöm szépen, örülök, hogy sok érdekes receptet találtál nálam, remélem minél többet ki is próbálsz majd! Várom a visszajelzést, hogy hogyan sikerült a pite! 🙂