2013. február 16.
Krémes sütik, Torta
Tiramisu torta
Ebből a tortából mindenkinek járna egy szelet, aki lájkolta a Sütidobozt a Facebookon, ugyanis már több mint 1000 rajongója van! Ezúton is szeretném megköszönni, hogy ennyien figyelemmel kíséritek a blogot és bízom benne, hogy ez a szám csak növekedni fog a jövőben is:)
Ugyanis, ha úgy vesszük, nagyjából egy év alatt sikerült 1000 rajongót produkálnia, amit bevallom, álmomban sem gondoltam volna, amikor elkezdtem. Szóval én ennek most nagyon örülök:) Na de a virtuális tortaosztás után térjünk vissza a bejegyzés igazi tartalmához, a tiramisu tortához. Igazából úgy született, hogy volt itthon a hűtőben két, azonnali felhasználásra szoruló doboz mascarpone. Nem akartam belőle sima “tálas” tiramisut csinálni, mert az már olyan unalmas volt, ezért csináltam inkább egy tortát belőle. Értelemszerűen a nehézségi foka ugyanaz, mint a tiramisunak, csak kell sütni alá még egy piskótát, és erre rétegezni majd ugyanúgy a krémet és a kávéba áztatott cukros piskótákat. Nem vagyok híve ugyan a bolti piskótáknak, de aki nagyon nem akar sütni, vagy nincs rá ideje, az akár azzal is elkészítheti, így kb. fél óra alatt egy sütés nélküli torta boldog tulajdonosa lesz:)
A képeken látható torta 18 cm-es formában készült, hogy minél magasabb legyen. Ha nagyobb formát használunk (23-24 cm), akkor érdemes a megadottnál több piskótát beszerezni, hogy ne legyen gond a forma körberakásával. Ebben az esetben a torta “tölteléke” sem lesz olyan magas, ezért érdemes a forma oldalára kerülő piskóták végéből levágni és így kirakni vele a formát, hogy a végeredmény ne nézzen ki úgy, mintha a torta maga eltűnt volna:)
Hozzávalók
Piskóta:
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 ek. holland kakaó
- csipet só
- 0,3 dl tej
- 0,3 dl étolaj
- 1/4 csomag sütőpor
Töltelék:
- 50 dkg mascarpone
- 4 tojás
- 4 ek. porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl erős kávé
- 2 dl tej
- rum és mandula aroma
- holland kakaó
- 20 dkg babapiskóta
Díszítés:
- kb. 3 ek. a krémből
- holland kakaó
Elkészítés
- Először elkészítjük a piskótát: a tojást szétválasztjuk, a fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük.
- A sárgájához hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot és habosra keverjük, amíg egész világos sárga lesz, majd hozzákeverjük az olajat és a tejet.
- A lisztet összekeverjük a kakaóval a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a tojássárgájához és simára keverjük.
- Ezután beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Egy sütőpapíron körberajzoljuk a kapcsos tortaforma alját, majd sütőlapra tesszük és elsimítjuk rajta a masszát. (megsüthetjük a formában is, de így sokkal szebb lesz a végeredmény és megspórolunk egy tortaforma mosogatást is, ami amúgy sem túl hálás feladat.)
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsül.
- Ha megsült, rácsra fordítjuk (vagy egy porcukorral megszórt sütőpapírra) és még forrón lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, majd így hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, a sárgákat pedig a porcukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha egészen világos sárga.
- Ekkor hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliás cukort és simára keverjük.
- Utána egy lapát segítségével óvatosan hozzáforgatjuk a fehérje habot is.
- A kávéhoz hozzáadjuk a tejet és ízlés szerinti mennyiségű rum és mandula aromát. Adhatunk hozzá egy ek. cukrot és a vaníliás cukrot is.
- Ha a piskóta kihűlt, elkezdjük összeállítani a tortát: a piskótára ráhelyezzük a tortaforma alját és a felesleget körbevágjuk. Ezután fogunk egy babapiskótát, élére állítjuk, ahogy majd a formában is lesz és körben egy olyan vastagságú részt levágunk a kakaós piskótából, mint maga a babapiskóta.
- A méretre vágott piskótalapot belehelyezzük a kapcsos tortaformába és körberakjuk babapiskótával.
- Ha kész, meglocsoljuk kevés kávéval és kenünk rá kb. ujjnyi vastagon egy réteg krémet.
- A babapiskótákat egyenként a kávéba mártogatjuk (figyeljünk rá, hogy ne ázzon szét, bőven elég csak éppen belemártani és átfordítani, hogy ne szívja meg magát, különben a torta szét fog folyni) és lerétegezzük.
- Ezután újabb réteg krém következik, amit most kakaóval szórunk meg.
- Ismét egy réteg krém következik, majd erre egy réteg beáztatott piskóta, végül újra krém. (ha nagyobb tortaformát használunk, akkor a krém-kakaó-krém rétegnél inkább azt ajánlom, hogy a kakaó után, egy réteg krémet kihagyva, egyből tegyük az áztatott piskótákat és utána a krémet, hogy biztosan elég legyen a tetejére, különben nem lesz túl szép)
- És el is készült a torta: egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon. Tálalás előtt díszíthetjük a félretett krémmel és megszórjuk a tetejét kakaóval.
happyhippiflower
2013. április 5. - 16:10Le tudod nekem írni egyszerűen hogy a tiramisu tortához milyen sorrendbe rétegezem a hozzávalókat? szép magas tortát szeretnék készíteni 18 vagy 22cm formához. Sürgős lenne, holnap akarnám elkészíteni.Köszi.
Vikki
2013. április 5. - 19:39Szia!
A ennél részletesebben nem tudom leírni a sorrendet, vannak képek is:) Ez a torta is 18 cm-es formában készült, ezzel a mennyiséggel ekkora formában szép magas lesz.
Melinda
2020. január 11. - 16:24szia kedves 🙂
Baràtom szülinapjàra kèszìtettem el ezt a finomsàgot:) mindenkinek nagyon ìzlett 🙂 kis kèk masnival àtkötöttem, direkt vettem ilyen kis formàt , nekem a nagyobb volt es laposabb:( Egy valamit nem èrtek 😀 a recept leìràsàban szerepel 2 tasak vaniliacukor 😀 Azt hova kellett rakni? vègigolvastam a lèpèseket sehol nem derül ki hova kerul 😀 egy tasakkal raktam a krèmhez meg 70g cukrot pluszba.:) igyis finom volt. a konyhàm bomba volt ezutàn 😀
bomba recept 🙂
Vikki
2020. január 11. - 17:08Szia Melinda,
örülök, hogy jól sikerült! ☺️ Köszi, hogy szóltál, módosítottam is a receptleírásban: a vaníliás cukorból egy tasak a krémhez, a másik pedig a kávéhoz megy, amibe mártod a piskótákat.
Mariann
2013. október 12. - 09:49Szia. nagyon koszonom a receptet es az elkesziteshez valo segitseget, kepeket. Hatalmas sikert aratott a torta amit baratnom szulinapjara keszitettem. latvanyos es meg finom is lett
Vikki
2013. október 13. - 20:37Szia,
szívesen, örülök, hogy jól sikerült, ízlett mindenkinek és ekkora sikered volt vele!:)