2012. január 26.


Kelt tészták, Fánk

Citromos fánk

Itt a karneváli időszak és vele együtt a fánk szezon. Nekem ez a citromos változat a kedvencem, ami nálunk nem csak ilyenkor készül.

Régebben egy újságban olvastam, hogy a fánk és a lángos tésztája a burgonyától lesz igazán puha. Ki is próbáltam és azóta csak így készítem: a közepe belül tömör és hihetetlenül puha marad, de nem szívja meg magát olajjal.

Hozzávalók

  • 30 dkg főtt krumpli
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 dkg vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A főtt krumplit összetörjük, a langyos vízhez pedig adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
  2. Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, a citrom reszelt héját és a felhabosodott élesztőt és az egészet összegyúrjuk.
  3. A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, amiknek a közepét a legkisebb átmérőjű szaggatónkkal kiszúrjuk.Készül a citromos fánk
  5. A fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további egy órát kelesztjük.Kel a citromos fánk
  6. Az olajat felforrósítjuk, és kisütjük benne a fánkokat, a felesleges olajat pedig papírtörlőn leitatjuk róla.Citromos fánk forrón az olajból

Szerintem vanília pudinggal vagy citromos-mentás baracklekvárral a legfinomabb!