2012. október 18.


Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Keksz

Fahéjas-almás töltött keksz

Őszies ízvilágú fahéjas kekszek borongós idő ellen: almás meglepetéssel a közepükön:)

Régebben lehetett kapni sok helyen azokat az olasz kekszeket, amiknek valamilyen gyümölcskészítmény volt a közepén, általában füge vagy alma. Nagyon szerettem őket, de sosem értettem, hogy kerül az omlós keksz közepébe a lekvár szerű almás töltelék… Hát így:) Nagyon egyszerű elkészíteni, egyszerűen csak golyókat kell formázni a tésztából ami sütés közben megőrzi a közepébe rejtett tölteléket. A keksz maga puha marad, akár több napig is. Már, ha marad…:)

Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Fahéjas-almás töltött keksz

Hozzávalók

Keksz:

  • 20 dkg liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 púpos kk. őrölt fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 11 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 tojás
  • pár csepp vanília aroma

Töltelék:

  • 1 közepes méretű alma
  • 2 púpos tk. étkezési keményítő
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom leve

Jégcukor és fahéjas porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. Először elkészítjük  tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz:Töltelék
  2. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fahéj, só) egy tálban összekeverjük.Száraz hozzávalók
  3. Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.Készül a tészta
  4. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.
  5. Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi almás tölteléket. Készül a keksz
  6. Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. A tetejét megszórhatjuk fahéjba forgatott jégcukorral is.
  7. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8 perc alatt meg is sülnek:)
  8. Megvárjuk, míg kihűlnek és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Fahéjas-almás keksz

Fahéjas-almás keksz