2012. szeptember 7.
Tea sütik, Keksz
Kókusszal töltött csokis keksz
Mindenféle túlzás nélkül, szerintem ezek lettek a legfinomabb kekszek, amiket eddig sütöttem. Puhák, belül pedig ragacsosak, de csak pont annyira, amennyire kell. A roppanós csoki a tetején pedig csak ráadás:)
Igaz, hogy a csokimáz miatt egy kicsit macerásabb és időigényesebb, de megéri. Valójában a csokimáz nélkül is nagyon jó, szóval akár el is hagyható, viszont így sokkal mutatósabbak. Ennek ellenére nem sikerült szép képeket csinálni róla:) De majd ha kipróbáljátok, elnézitek szerintem:)
Hozzávalók
Keksz:
- 16 dkg liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek. holland kakaó
- 10 dkg vaj
- 14 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 kk. vanília aroma
- 1 kk. rum aroma
Töltelék:
- 3 dkg kókuszreszelék
- 3 ek. cukrozott sűrített tej
Bevonat:
- 5 dkg étcsoki
- 1 tk. étolaj
Kókuszreszelék a tetejére
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket: a kókusz reszeléket összekeverjük a sűrített tejjel és betesszük a hűtőbe, amíg összeállítjuk a tésztát.
- A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, szódabikarbóna, só) egy tálban összekeverjük.
- Egy másik tálban a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást a vanília és a rum aromát.
- Ezeket is simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket és az egészet összedolgozzuk. Egy viszonylag kemény tésztát kapunk:
- Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú golyókat tépünk, amit először ujjaink közt szétlapítunk, teszünk rá egy púpos kávéskanálnyi kókuszos tölteléket, majd gombócot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoljuk őket egymástól kb. 4-5 cm-re.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 8-10 perc alatt megsülnek.
Megvárjuk, míg kihűlnek és csak ekkor szedjük le a sütőpapírról. Igazából már akár így is tökéletes, de aki igazán jó kekszet akar, készít rá bevonatot is:)
- A bevonathoz az étcsokit nagyon apró darabkákra vágjuk, és kb. a 2/3-át az étolajjal gőz fölött elkezdjük olvasztani.
- Amikor már csak pár nagyobb darabka látszik benne,még nem teljesen homogén, levesszük a gőzről és hozzáadjuk a maradék 1/3-nyi nagyon apróra vágott étcsokit. Addig kevergetjük, míg teljesen el nem olvad benne. (ez lehűti, és így majd roppanós lesz a végeredmény, ha megszilárdul)
- Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd a kekszeket egyenként először a csokiba, majd a kókuszreszelékbe mártjuk.
- Kb. negyed órára betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megszilárduljon, és már fogyasztható is!:)
És a töltelék:
Rebus
2012. szeptember 28. - 12:43Tegnap találtam rá a blogodra,el is olvastam már az összes receptet.Gyönyörűek a képek és szuperek a sütemények/pogácsák/palacsinták,szóval minden :)Ma megsütöttem ezt a kekszet,hát valami mennyei.Nagyon jó omlós a tésztája,és a töltelék,na az meg a ráadás!:)Köszi a receptet és gratulálok a blogodhoz!
Vikki
2012. szeptember 28. - 13:20Köszönöm! Örülök, hogy Neked is ízlett, szerintem is ez a legjobb otthon készült keksz a világon!:)
Bella
2013. március 15. - 08:11Szia kedves Viki! Szuper a blogod és ahogyan az előző hozzászóló is írta én is elolvastam az összes receptet.
Én még csak a kókuszos tejberizst készítettem el, de ígérem,hogy mindegyiket ki fogom próbálni. Egyébént aznap elfogyott és rendkívül nagy sikernek örvendett! Köszönjük a receptet !!
Vikki
2013. március 15. - 08:19Szia Bella!
Köszönöm a kedves szavakat, ilyenkor én örülök a legjobban, hogy hasznosnak találjátok az itt megjelent recepteket, különösen ha sikere is van a végeredménynek:)
ritacica
2013. április 1. - 12:47Viki, ez a süti is nagyon finom. 🙂
Van nekünk egy “dobozunk” amit elő-elő lehet szedni ha tv-t nézünk vagy nassolni vágyunk, abban tartom a kekszeket, száraz sütiket. Hát nagyon úgy tűnik, ez most nem fog eljutni a dobozig. 🙂
Vikki
2013. április 1. - 12:51hihi:) egyébként nekem is ez az egyik kedvenc kekszem (a másik az almás változata:D).
ritacica
2013. április 3. - 14:06Jelentem, még csak a doboz közelébe se került! 🙂
Vikki
2013. április 3. - 18:52🙂 na és a nyuszis macaronokhoz mit szólsz?:)
ritacica
2013. április 5. - 14:52Tündériek! 🙂
Most azt gondolom, biztosan nem pepecselnék velük, de nagyon örülök, hogy Te megteszed és ilyen helyes bejegyzések lesznek belőlük. 🙂
Vikki
2013. április 5. - 19:20hát az az igazság, hogy csak kb. 8 darab nyuszifej készült, pont ezért, a többi kör alakú volt:D
vikcs
2013. április 10. - 16:27Annyira imádom a blogodat! 😀 Most sütöttem épp meg,igaz hogy nem raktam csokimázat a tetejére és kevesebb cukrot raktam bele helyette viszont némi étcsokit 😀 isteni lett,a citromos kuglófod,és a kókuszos mini muffinod is hamar elkopott nálunk 😀 Alig várom,hogy legyen cseresznye a vaníliás cseresznyés pitédhez 🙂 Köszi a szuper recepteket!
Vikki
2013. április 10. - 18:56Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy tetszenek a receptek. A cseresznyét már én is nagyon várom, mert nagyon szeretem, és már van pár új ötletem:)
florat
2013. április 25. - 13:48anyával nagy csokirajóngók vagyunk úgynogy ez a süti sem jelenthet gondot 🙂 sem evésben sem sütésben
Zsuzsa
2013. május 26. - 15:14Tegnap kiprobaltam a receptet – a sutiformazas a kokuszos toltelekkel egy kicsit maceras, csupa ragacs volt a kezem…de mennyire megerte! Isteni finom suti!!! Az en evokanal mercem kisebb lehet, mint a tied, mert az en sutim nem lett ilyen sotet csokiszinu, legkozelebb meg egy kanal kakapoport teszek majd hozza. Egy biztos – a suti nem fog megszaradni! 🙂 Koszi a receptet!
Vikki
2013. május 26. - 18:35Szia Zsuzsa,
örülök, hogy ízlett:) A kakaó holland kakaó volt, annak magasabb a kakaóvaj tartalma, és sokkal sötétebb, mint a többi. Ezt ajánlom hozzá:)
ritacica
2013. július 5. - 09:36Vikki, megcsináltam cseresznyés töltelékkel. Hát ez is isteni lett! 🙂
Vikki
2013. július 5. - 09:42hú ez nagyon jól hangzik!:)
Niki
2013. augusztus 3. - 22:19Ez a keksz tényleg mindent visz 🙂 Már tavasz óta készültem megsütni,de vmi mindig közbejött, aztán tegnap úgy álltak a csillagok, h elkészült a keksz, de hogy mennyire finom! Nagyon köszi a receptet 🙂
Vikki
2013. augusztus 4. - 09:03Örülök, hogy neked is ízlett! Szerintem is ez az egyik legjobb házi készítésű keksz! 🙂
Baga Sára
2013. október 20. - 15:29Meg akartam sütni a kekszedet, de a fiúk a családban leszavaztak… Ők márpedig muffint akartak. Így készült el a csokis-kókuszos muffin: egy joghurtos muffin alaptésztát jó csokisra változtattam 2 ek. holland kakaóval, elkészítettem a kókuszos töltelékedet, azt raktam a közepébe, és a tetejére elkészítettem a mázt is. Hát, hogy ez így is mennyire finom! Legközelebb eltántoríthatatlan leszek a keksztől!
Kérdés: Van ellene kifogásod, hogy közzétegyem a receptet (természetesen belinkelem az oldalad) a blogomon?
Vikki
2013. október 20. - 15:46Nincs, oszd meg nyugodtan másokkal is:)
Baga Sára
2013. október 21. - 06:40Nagyon köszönöm!
Káplár Klára
2015. március 31. - 13:21Most sütöttem meg ,,,,,nagyoooooooooooooon finom ! Köszönöm a receptet !
Szandra
2015. május 2. - 20:12Szia! Kb. hány darab lesz egy adagból?
Andi
2023. május 8. - 09:37Szia. Neked ebből az adagból hány keksz lett? 🙂
Vikki
2023. május 8. - 22:12Szia, kb. 10 darab nagyobb keksz lett ebből a mennyiségből.