2012. augusztus 21.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Tea sütik, Kuglóf, Torta
Citromos kuglóf friss gyümölccsel
Egy végtelenül egyszerű és nagyon mutatós sütemény, lényegében csak össze kell keverni a hozzávalókat és friss gyümölccsel kidekorálni kedvünk szerint: és kész is a citromos kevert kuglóf:)
Nem nagyon szoktam kuglófot készíteni, talán egyszer csináltam, annak ellenére, hogy ezer éve áll a szekrényben két különböző méretű kuglóf forma is. Valahogy sosem hozott lázba. Aztán találtam ezt a receptet, és mivel pont nem volt sok időm sütögetni, kipróbáltam. Nagyon finom lett, igazi puha, mégis tömör citromos piskóta, amire aztán befejezésképp joghurtos-mascarponés krém került és sok friss gyümölcs. Lehetetlen megállni, hogy ne kóstold meg:)
Hozzávalók
Kuglófhoz:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- egy nagyobb citrom leve és reszelt héja
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 25 dkg liszt
Krémhez:
- 1 pohár görög joghurt (legjobb a citromtorta ízű!)
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- reszelt citromhéj
Friss gyümölcsök a szezonnak megfelelően (barack, szőlő, málna, szeder, áfonya, eper stb.)
Elkészítés
- A citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
- A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk és kb. 1 ek. liszttel enyhén kilisztezzük. (körbeforgatod a formát, hogy mindenhova egyenletesen jusson, a felesleget pedig kiöntöd:)
- A vajat/margarint a cukorral egy nagy tálban habosra keverjük.
- Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat és simára keverjük.
- A lisztet a sóval és a sütőporral és a citromhéjjal elkeverjük, majd a cukros masszához adjuk a citromlével együtt és simára keverjük.
- Az így kapott masszát átkanalazzuk a kilisztezett formába, és a tetejét (ami aztán az alja lesz) szépen elsimítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül. Ekkor kiborítjuk a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Addig elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű citromhéjjal simára keverjük.
- Ha a kuglóf kihűlt, a tetejét megkenjük a mascarponés-joghurtos krémmel és tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítjük.
Dekorálhatjuk még citromhéjjal is, sajnos mikor már elkészült és lefotóztam akkor jutott eszembe, hogy lemaradt:)
Noemi
2012. október 20. - 12:31Nagyon jól néz ki, ma ki is próbáltam, finom is, csak a leírásból kimaradt a citrom leve, én a masszához kevertem, más ötletem nem volt, hogy hova lehetne tenni 🙂
Vikki
2012. október 20. - 15:21Igen, valóban ezt elfelejtettem beleírni, de a masszába kell, jól csináltad!:) Pótoltam is.