2012. július 1.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Felfújt
Cseresznyés clafoutis
Eddig még nem készítettem soha clafoutis-t, de mivel most kivételesen sok cseresznyénk volt, ezért gondoltam, kipróbálom. Nem egy látványos édesség, viszont nagyon könnyű és gyorsan el is készül.
Állagát tekintve nekem a teteje pihe-puha piskótás lett, ahol a gyümölcs van, ott viszont kicsit pudingszerű maradt (valószínűleg a cseresznye leve miatt). Az eredeti recept a Szakácsok könyvében szerepel, annyit módosítottam rajta, hogy tettem bele citromhéjat is. Igazából bármilyen gyümölccsel elkészíthető, akár meggyel vagy barackkal is.
Hozzávalók
- 125 g porcukor
- 60 g liszt
- 2 dl zsíros tej
- 0,8 dl habtejszín
- 3 tojás
- 1 tk vaníliaaroma
- 30 dkg cseresznye
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sárgákat a tejjel, a cukorral a liszttel, a tejszínnel, a vanília aromával és a citromhéjjal kézi habverővel simára keverjük és 2 órát pihentetjük.
- A cseresznyét kimagozzuk.
- A pihentetési idő után a tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a tojássárgás masszába forgatjuk.
- A cseresznyét sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, majd ráöntjük a tojásos masszát. (eredetileg kör alakú kellett volna, de abban éppen más volt:))
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 25 percig, majd visszavesszük a hőfokot 180-ra és további 10-15 percig sütjük. (ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával).
Ha elkészült, langyosan tálaljuk.