2012. április 27.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Epres-rebarbarás-fehércsokis macaron
Ezeket a macaronokat húsvétkor készítettem. Ezúttal a töltelék fehér csoki ganache lett és epres-rebarbarás lekvárt tettem még mellé, hogy egy kicsit tavaszias legyen.
A lekvárt még tavaly készítettem, már alig várom, hogy újra szezonja legyen a rebarbarának, mert rengeteg ötletem van még a hasznosítására. De biztos, hogy lekvár is fog újra készülni, mert ez volt a legnépszerűbb, már csak egy kicsi üveg maradt belőle. De térjünk vissza a macaronhoz. Mivel a krém fehér volt, ezért úgy döntöttem kísérletezek a folyékony ételfestékkel, valahogy rózsaszínt csinálok a habcsókokból. A kristálycukorra öntöttem előző nap és így jól ki is száradt, elpárolgott belőle a nedvesség, és nagyon szépen megfogta a tojásfehérjét (a macaron nagyon érzékeny a nedvességre, ezért közvetlenül a masszába önteni a folyékony festéket egyenlő a tönkretétellel). A végeredmény pedig szép pasztell rózsaszín lett, szerintem nagyon szépek lettek!:)
Hozzávalók
- 11 dkg mandula
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás fehérje
- 5 dkg kristálycukor
- pár csepp piros ételfesték (elhagyható)
Töltelék:
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- 2 ek. (rebarbarás) eper lekvár
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- Az ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.)
- Elkészítjük a fehér csokis krémet: a fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk (vigyázat, nagyon könnyen megég, ha már csak pár darabka látszik, vegyük le a gőzről, így kevergessük, míg el nem olvad, mert a tál így is meleg marad)
- Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).
- Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap elkészítjük a macaronokat:
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)
- Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a múltkor).
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
- Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi fehércsokis krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi epres rebarbarás lekvárt, majd rányomunk egy másikat.
- Legalább 2 órára betesszük őket a hűtőbe, hogy a fehércsokis krém szépen megdermedjen.
És el is készültek! Ebből a mennyiségből most 20 darab macaron lett, ezúttal kisebbekre csináltam, mint a múltkor.
Betti
2012. október 5. - 19:17Szia,
azt szeretném kérdezni, hogy a fehér csokis krém lehűlés illetve a hűtőben töltött éjszaka után teljesen megdermed vagy kenhető massza jelleg lesz???
Én másra szeretném használni!
Előre is köszi a válaszod
Betti
Vikki
2012. október 5. - 19:23Szia Betti!
Megdermed, de nem kőkemény lesz, kenhető állagúra dermedt a hűtőben. Mire szeretnéd használni konkrétan? Hátha akkor többet tudok segíteni, hogy elégedett legyél a végeredménnyel.
Betti
2012. október 6. - 16:57Szia
köszönöm a segítséget!
muffinba szeretném (utólag) beletölteni és azt szeretném elérni hogy majd ha beleharapok akkor ne legyen kemény halmazállapotú 😀
Betti
Vikki
2012. október 8. - 13:36Arra szerintem pont jó lesz! Viszont majd hűtőben tárold a kész muffinokat, hogy ne lágyuljon nagyon meg a töltelék.
Fruzsina
2015. augusztus 20. - 12:01Köszönöm a recepted!!!
Sokat kipróbáltam már, de ez sikerült a legeslegjobban!!!! Köszönöm mégegyszer!! :* 🙂
Vikki
2015. augusztus 21. - 13:45Ennek igazán örülök!! 🙂