2012. január 18.
Gyümölcsös sütik, Pite
Gesztenyés pite meggyel
Szeretem a rumos gesztenyemasszát, ezért is gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne felhasználni sütihez úgy, hogy az állaga (nagyjából) ugyanaz maradjon. Így született meg végül ez a pite.
A pite hozzávalói valójában bármikor beszerezhetők, de mégis számomra ez olyan őszi-téli jellegű desszert. Főleg mert kicsit emlékeztet a gesztenyés bejglire is.
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- rum (aroma)
- meggybefőtt ízlés szerint
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a gesztenyemasszát a többi hozzávalóval (a meggy kivételével) robotgéppel összedolgozzuk. (ízlés szerint adhatunk hozzá rumot még.)
- A pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
- A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk.
- Rákanalazzuk a gesztenyés masszát, elsimítjuk, és megszórjuk a lecsepegtetett meggyel.
- A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el, mielőtt azonban átfordítanánk, néhány helyen szaggatóval kiszúrjuk, vagy megszurkáljuk villával. A tészták széleit összenyomkodjuk, tetejét megkenjük felvert tojással.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Érdemes megvárni, míg teljesen kihűlt, mert sokkal könnyebb lesz szeletelni a töltelék miatt.
Viki
2014. december 22. - 11:44Szia,
ez (is) nagyon jól néz ki, azt hiszem ez lesz az egyik karácsonyi sütink. Mekkora piteformába elég ez a mennyiség? Köszönöm
Vikki
2014. december 22. - 12:42Szia,
az én piteformám 23 cm átmérőjű volt.