2012. október 10.


Gyümölcsös sütik, Sütés nélkül, Krém desszert

Sült almás-mézespuszedlis pohárkrém

Egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető őszi desszert, karamellizált almával, lágy mascarpone krémmel és mézes puszedlivel:)

Persze bármikor máskor is elkészíthető, de szerintem a sült alma és a mézes puszedli miatt leginkább karácsonyias (de legalábbis őszi) ízvilágú desszert. És a mézeskalácsos tiramisut próbáltátok már?:)

Ez a recept is a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Alma és mézeskalács

 

Hozzávalók

(4 adaghoz)

  • 25 dkg mascarpone
  • 4-5 ek. almalé (100%-os lehetőleg)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl hideg tejszín
  • 4 közepes méretű alma (Idared, vagy valamilyen másik savanykás fajta)
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 15 dkg mézes puszedli

Elkészítés

  1.  Először elkészítjük az almás réteget: az almákat megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
  2. Egy teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg elolvad.
  3. Ha már “buborékos”, hozzáadjuk a felkockázott almát és az őrölt fahéjat és elkezdjük párolni.Készül az alma
  4. Közepes lángon addig  pároljuk, míg a cukor szép karamellszínű bevonatot nem képez az almákon. A kész alma
  5. Félrevesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  6. A mascarpone réteghez a mascarponét az almalével és a porcukorral simára keverjük.
  7. A hideg tejszínt felverjük és hozzáforgatjuk a mascarpone-hoz.
  8. A mézes puszedlit egy nejlon zacskóba tesszük, húsklopfolóval kicsit összetörjük (nem kell nagyon morzsásra).
  9. Összeállítjuk a desszertet: a tálka aljára eőször teszünk kb. 2 ek. mascarpone krémet, majd szórunk rá az összetört puszedliből. Erre kerül egy újabb réteg krém, majd a sült alma és végül a tetejére még egy réteg mascarpone krém.Összeállítjuk a desszertet
  10. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízei összeérjenek.
  11. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk mézes puszedli morzsákkal és pár kocka almát is tehetünk rá.Almás-mézespuszedlis pohárkrém