2014. február 7.


Kelt tészták, Fánk

Puncsos fánk a sütöböl

Javában tart már a farsangi időszak, és ezzel együtt ismét fénykorukat élik a fánkok is. És hogy lehet-e fánkot sütni átható olajszag nélkül? Bizony igen! Íme:)

Annyit azonban el kell árulnom, hogy nem a megszokott fánk ízélményt nyújtja, mivel nem olajban sül, így állagában sokkal inkább egy finom, sütőben sült kelt tésztára hasonlít a végeredmény. Viszont egyértelműen elkerüljük az olaj szagot is:) A bevonatot két féle bevonóval is készíthetjük: vagy cukormázzal, vagy roppanós bevonóval, én ez utóbbit választottam. Díszítésnek pedig a tésztában is megbúvó, frissen reszelt narancshéjat használtam. Az ízvilág kicsit talán retró, de a kinézet abszolút trendi, próbáljátok ki bátran:)

Puncsos fánk

Hozzávalók

Fánk:

  • 35 dkg liszt
  • 9 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 narancs reszelt héja

Bevonat:

  • 1 csomag roppanós tortabevonó (fehér)
  • pár csepp piros ételfesték
  • reszelt narancshéj
  • rum aroma ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá kb. 1 kávéskanálnyi cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta hozzávalóit a narancshéj és az olvasztott vaj kivételével egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani. (ha esetleg nagyon kemény lenne, adjunk hozzá még tejet)A tészta hozzávalói
  3. Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat.Hozzáadjuk a vajat
  4. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.A tészta
  5. Hozzáreszeljük a narancs héját és ezt is beledolgozzuk a tésztába.Hozzáadjuk a narancshéjat
  6. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  7. Kelesztés után lisztezett deszkán kezünkkel kb. 2 cm vastagra lapítjuk (nem kell sodorni, mert meglehetősen lágy, és így lazább marad az állaga) és egy nagyobb, majd egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat.Kiszaggatjuk a fánkokat
  8. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a fánk karikákat, ahol további 15 percet kelesztjük.Irány a sütő
  9. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.
  10. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és elkészítjük a bevonatot: a tortabevonót felolvasztjuk, adunk hozzá pár csepp piros ételfestéket és ízlés szerinti mennyiségű rum aromát, majd belemártjuk a fánkokat (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni, és így nem lesz szép a bevonat)Belemártjuk a bevonatba
  11. Díszítésként megszórhatjuk reszelt narancshéjjal, megvárjuk, míg megdermed és fogyasztható is.

Puncsos fánk

Puncsos fánk