2014. február 7.
Kelt tészták, Fánk
Puncsos fánk a sütöböl
Javában tart már a farsangi időszak, és ezzel együtt ismét fénykorukat élik a fánkok is. És hogy lehet-e fánkot sütni átható olajszag nélkül? Bizony igen! Íme:)
Annyit azonban el kell árulnom, hogy nem a megszokott fánk ízélményt nyújtja, mivel nem olajban sül, így állagában sokkal inkább egy finom, sütőben sült kelt tésztára hasonlít a végeredmény. Viszont egyértelműen elkerüljük az olaj szagot is:) A bevonatot két féle bevonóval is készíthetjük: vagy cukormázzal, vagy roppanós bevonóval, én ez utóbbit választottam. Díszítésnek pedig a tésztában is megbúvó, frissen reszelt narancshéjat használtam. Az ízvilág kicsit talán retró, de a kinézet abszolút trendi, próbáljátok ki bátran:)
Hozzávalók
Fánk:
- 35 dkg liszt
- 9 dkg porcukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5-2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
- 1 kávéskanál só
- 1 narancs reszelt héja
Bevonat:
- 1 csomag roppanós tortabevonó (fehér)
- pár csepp piros ételfesték
- reszelt narancshéj
- rum aroma ízlés szerint
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá kb. 1 kávéskanálnyi cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tészta hozzávalóit a narancshéj és az olvasztott vaj kivételével egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani. (ha esetleg nagyon kemény lenne, adjunk hozzá még tejet)
- Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
- Hozzáreszeljük a narancs héját és ezt is beledolgozzuk a tésztába.
- Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Kelesztés után lisztezett deszkán kezünkkel kb. 2 cm vastagra lapítjuk (nem kell sodorni, mert meglehetősen lágy, és így lazább marad az állaga) és egy nagyobb, majd egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a fánk karikákat, ahol további 15 percet kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és elkészítjük a bevonatot: a tortabevonót felolvasztjuk, adunk hozzá pár csepp piros ételfestéket és ízlés szerinti mennyiségű rum aromát, majd belemártjuk a fánkokat (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni, és így nem lesz szép a bevonat)
- Díszítésként megszórhatjuk reszelt narancshéjjal, megvárjuk, míg megdermed és fogyasztható is.
Adrienn
2014. február 9. - 17:12Szia! Felcsigázott ez a tüneményes fánk! 🙂 Milyen az a roppanós tortabevonó? Hol kapok olyat? Mekkora átmérőjű szaggatókat használtál? Ebből az adagból mennyi fánk lesz? Köszi:-)
Vikki
2014. február 9. - 17:18Szia,
a bevonatot az kék-sárga német diszkontláncban vettem, a sütemény hozzávalóknál kell keresni, és ilyen műanyag zacskós csomagolásban van. Azt hiszem muffinok vannak rajta. (ha esetleg nem egyértelmű, elküldöm e-mailben:) A nagyobb szaggató átmérője kb 7 cm volt, a kicsi pedig kb.3 cm és így kb 20 db fánk lett belőle.
Dorka
2014. április 21. - 19:02Szia, melyik kel-sarga nemet uzletben keressem a tortabevonot? Csak mert ketto is van, egymas vetelytarsai, de nem ugyan azok a cuccok 🙂 koszi elore is 🙂
Vikki
2014. április 21. - 19:08Szia Dorka,
e-mailben válaszoltam 🙂
Adrienn
2014. február 9. - 17:52Nagyon köszi! Levadászom!
Adrienn
2014. február 14. - 20:09Szia!
Megsütöttem a fánkokat Valentin nap alkalmából…szívecske formával, apró szív lyukkal a közepén! 🙂 Csudi mutatósak lettek! A közepéből maradt kicsi szívekből 4 darabot összesütöttem…Isteni finom , lágy a tésztája! Köszi ezt a receptet is! 🙂
Vikki
2014. február 14. - 23:21De jó, ez nagyon jó ötlet! 😀 Örülök, hogy ízlett is!
Niki
2015. április 14. - 10:48Nagyon tetszik ez a fánk! 🙂 Már terveztem is többször hogy megcsinálom, de az említett roppanós fehércsoki bevonót nem találtam sehol. Kérhetek e-mailben én is egy nevet és hogy hol lehet kapni? 🙂
Vikki
2015. április 16. - 20:36Szia Niki,
Megírtam 🙂
Niki
2015. május 4. - 14:30Kedves Vikki,
Megkaptam, köszönöm! 🙂
Sajnos még azóta sem találkoztam vele, csak sima csokissal, de kitartóan keresgélek.
Fanni
2020. március 24. - 16:11Kedves Viki!
Engem is érdekelne az a tortabevonó, ha még aktuális, és 6 év után még mindig lehet kapni 🤣
Eddig csak csokisat találtam az A- betűs kék-sárga helyen 😀
Vikki
2020. március 24. - 16:42Szia Fanni,
az L-betűs kék-sárga helyen szoktam venni, amikor sütikellékeket árulnak, ünnepek előtt általában van 😉 Viszont az A-betűsben is láttam fehércsokis bevonót is (bár azt még nem próbáltam)!