2016. február 5.


Száraz sütik, Felfújt

Nutellás lávasüti

Ma van a kedvenc mogyorókrémünk világnapja! Mi mással is lehetne méltóbban megünnepelni, mint egy kis kakaós nugáttal felturbózott, folyós közepű lávasütivel?:)

Vigyázat, erősen kalóriadús édesség receptjét találjátok ebben a bejegyzésben!:) Csak csoki és Nutella fanatikusoknak ajánlott ez az olvadt közepű csoda, ugyanis a közepe sütés után krémes, olvadt csokoládét rejt. (A túlzottan édes végeredmény elkerülése érdekében minél magasabb, 70-80%-os kakaótartalmú étcsoki használata javasolt!) De hogy egy táplálkozás szempontjából pozitív tulajdonságot is kiemeljünk: ez az édesség gluténmentes, így legalább gluténmentes diétákkal kompatibilis;)

Nutellás lávasüti

Hozzávalók

  • 5 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
  • 5 dkg Nutella
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 tk. holland kakaó
  • 5 dkg cukor

2 dkg vaj és 2 dkg cukor a formák kikenéséhez

Elkészítés

  1. A kerámia sütőformákat vajjal kikenjük, majd megszórjuk cukorral.
  2. Az étcsokit apró darabokra vágjuk, majd a Nutellával és a vajjal gőz fölött felolvasztjuk. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit.Csoki, vaj Nutella a lávasütihez
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a két fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.
  4. Az 1 db tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót és a simára keverjük.
  5. A csokis-Nutellás keveréket a cukros tojáshoz keverjük.A csokis Nutellát a tojáshoz adjuk
  6. Majd 2 részletben óvatosan, hogy ne nagyon törjön, hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.Készül a Nutellás lávasüti
  7. Az így kapott masszát az előkészített sütőformákba kanalazzuk.Irány a sütő!
  8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt megsütjük. (ha krémesen folyósra szeretnénk a belsejét – szerintem így a legjobb – 10 perc sütés elég neki)
  9. Azon melegében tálaljuk.

Ebből a mennyiségből 3 darab, 8 cm átmérőjű szuflé formában készült süti lett.

Nutellás lávasüti

Nutellás lávasüti