2015. március 6.


Száraz sütik, Felfújt

Meyer citromos felfújt

Légiesen könnyű, fűszeresen citromos desszert következik most, egy csodás, langyos felfújt formájában. Nem is kerülhettek volna jobb helyre a meyer citromok:)

Már csak pár darab árválkodott a hűtőben az illatos meyer citromaim közül, és mivel kárba nem veszhettek, egy könnyű felfújt mellett döntöttem. Ezt az elegáns édességet a látszat ellenére tényleg nagyon könnyű elkészíteni, egy titka van, hogy a felvert tojásfehérjével nagyon óvatosan bánjunk, nem szabad összetörni, ettől lesz ugyanis légiesen könnyű. Csak pár mozdulat és máris a sütőnkben terem ez a kis csoda az aromás citromhéjjal. Bátran próbáljátok ki, akár sima citrommal is, tényleg nem ördöngösség és isteni lesz a végeredmény:)  A felfújt eredeti receptjét itt találtam.

Meyer citromos felfújt

Hozzávalók

  • 3 egész egész tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 2-3 meyer citrom reszelt héja és leve
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tej

2 ek. cukor a tetejére

Porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A sárgákat egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukorot, valamint a lisztet és több részletben a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy sima maradjon.A főzött krémhez
  3. A már csomómentes tojásos keveréket alacsony lángon elkezdjük melegíteni, és sűrűre főzzük. Félrevesszük hűlni.
  4. A citromokat nagyon alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket pedig kifacsarjuk. Kb. 0,5 dl citromlére lesz szükség.
  5. Ha a főzött krém egészen langyosra hűlt, hozzákeverjük a citromhéjat és a citromlevet is. Hozzáadjuk a meyer citromot
  6. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  7. A habot pár mozdulattal, nagyon óvatosan a szobahőmérsékletű krémbe forgatjuk. Beleforgatjuk a habot
  8. Az így kapott masszát óvatosan kerámiatálkákba kanalazzuk, tetejüket megszórjuk cukorral. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol  20 perc alatt megsülnek. Irány a sütő!

Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.

Meyer citromos felfújt

Meyer citromos felfújt