2013. november 22.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Vörösáfonyás tekercs

Talán nem a legkönnyebben beszerezhető hozzávaló a friss vörösáfonya, de ha mégis sikerül beszerezni, érdemes kipróbálni egy puha, kakaós kelt tészta töltelékeként. Egy kis narancshéjjal fűszerezve a borús téli esték kedvence lehet:)

Az egész úgy kezdődött, hogy hosszas keresgélés után mikor már végleg feladtam, akkor vettem észre az apró piros bogyókat egy standnál a piacon. Nagyon megörültem neki, mert már régóta vadásztam friss vörösáfonyára, mert muszáj volt kipróbálnom, milyen is valójában. Nyersen szinte ehetetlenül savanyú, nem véletlen, hogy csak feldolgozva fogyasztják, ugyanis tetemes mennyiségű cukrot igényel. A végeredmény így is egy meglehetősen fanyar gyümölcsszósz lett, ami viszont szerintem remekül passzol a kakaós tésztába. A vörösáfonyás töltelékbe került egy kevés narancshéj is, amitől talán egy kicsit karácsonyias hangulata lett az egésznek. A tészta a szokásos kelt tészta, amit tekercsekhez szoktam készíteni, annyi különbséggel, hogy most kakaó is került bele.  Ha sikerül beszerezni valahol még vörösáfonyát, ajánlom kipróbálásra:)

Vörösáfonyás tekercs

Hozzávalók

Tészta:

  • 21 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 25 dkg vörösáfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs kifacsart leve és reszelt héja

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat.Beledolgozzuk az olvasztott vajat
  4. Végül hozzáreszeljük a narancs héját.Hozzáreszeljük fél narancs héjátHozzáreszeljük fél narancs héját
  5. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  6. Addig elkészítjük a tölteléket: a vörösáfonyát a cukorral és a frissen facsart narancslével feltesszük főzni.Vörösáfonya
  7. Kb. 10-15 percet főzzük, amíg közepesen sűrű gyümölcsszószt kapunk. Ekkor levesszük a tűzről,hozzáreszeljük a narancs héját és megvárjuk, míg langyosra hűl.Hozzáadjuk a narancshéjat
  8. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd megkenjük a vörösáfonyás szósszal.Megkenjük a szósszal
  9. Szorosan feltekerjük.Feltekerjük
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és fél óra pihentetés után 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol kb. 20 perc alatt elkészülnek. Irány a sütő!

Porcukorral megszórva tálaljuk.