2013. április 19.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Victoria torta
Ez a torta egyszerűségétől nagyszerű: puha piskóta, friss eper és lágy vaníliás tejszín. Szerintem nem is kell tovább ragozni…:)
Még mielőtt bárki is elfogultsággal vádolna meg, nem a neve miatt készítettem ezt a tortát:) A klasszikus angol desszert Viktória királynőről kapta a nevét. A torta amit most készítettem, annyiban tér el az eredeti változattól, hogy nem nehéz vajas tésztalapok közé került a töltelék, hanem egy puha piskótát készítettem helyette, leginkább csak azért, mert szerintem ez sokkal jobban passzol ehhez a könnyű desszerthez. A sima eperlekvár helyett pedig rebarbarásat használtam, de ezt viszont csak azért, mert nagyon szeretem. Szóval ezt a tortát akár át is keresztelhetjük most már Vikki tortára:)
Hozzávalók
(18 cm átmérőjű tortához)
Piskóta:
- 4 tojás
- 4 ek. cukor
- 4 ek. liszt
- 1 kk. sütőpor
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- vaj/margarin a forma kikenéséhez
Töltelék:
- 10 dkg eper lekvár
- 25 dkg eper
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Akkor jó, ha már egészen világos sárga.
- Ekkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, egy csipet sót és az alaposan megmosott citrom reszelt héját és az egészet simára keverjük.
- Ezután belekeverjük a tojásfehérje habot is.
- A tortaforma alját papírral kibéleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük a masszát.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20-25 perc alatt megsül. Ha elkészült, ne vegyük ki azonnal a sütőből, hogy nehogy összeessen a közepe. Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtót és így hagyjuk egy kicsit hűlni.
- Ezután rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön, az aljáról pedig még melegen eltávolítjuk a papírt.
- A töltelékhez az epreket megmossuk és felkockázzuk (2-3 darabot félreteszünk díszítésnek), a lekvárt pedig egy lábasban feltesszük melegedni. (érdemes házit, vagy valami jobb minőségűt választani, hogy a melegítés után is biztosan lekvár állagú maradjon)
- Az eperkockákat hozzáadjuk a lekvárhoz és 2-3 percig így együtt főzzük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha a piskóta és az epres lekvár is szoba hőmérsékletűre hűlt, a piskótát félbe vágjuk és az alsó lapot megkenjük az epres lekvárral.
- A hideg tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd ezt is rásimítjuk a tortára.
- A tortára ráillesztjük a tetejét, megszórjuk porcukorral, ráhelyezzük a korábban félrerakott epreket és tálaljuk.
Az apró virág az epresdoboz alján lapult:)
Dóri
2019. július 14. - 09:22Én őszibarackkal készítettem és úgyis nagyon tutti lett!Imádta az egész család!
Viszont nekem nem lett ilyen magas a piskótám de nem probléma.