2014. december 12.
Tea sütik, Keksz
Vaníliás kifli naranccsal és marcipánnal
Mennyeien omlós, klasszikus karácsonyi aprósüti, egy kicsit másképp. Dió helyett marcipán került bele, egy leheletnyi naranccsal fűszerezve. Hmm:)
Bevallom, hogy eddig nem tartozott a kedvenceim közé a vaníliás kifli. De csak eddig. Megsütöttem ugyanis az első adagot, amit kicsit a saját ízlésemre formáltam és láss csodát, máris örök barátságot kötöttünk:) A tészta hihetetlenül omlós lett, a narancs pedig egy teljesen egyedi ízvilágot adott neki. Az egészet pedig a valódi vaníliával ízesített cukor tette igazán tökéletessé. Igaz, hogy meglehetősen időigényes a kiflik formázása egyesével, de megéri, tényleg!:)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 7,5 dkg marcipán massza
- csipet só
- fél narancs reszelt héja
- porcukor és (Bourbon) vaníliás cukor szóráshoz
Elkészítés:
- A marcipán masszát nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy egy éles késsel apró kockákra vágjuk.
- A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk.
- A liszthez adjuk a marcipánt, a porcukrot, a vajat valamint a sót és a narancs reszelt héját és az egészet összegyúrjuk.
- Fél órára betesszük a hűtőbe.
- Diónyi golyókat tépünk a tésztából és ujjnyi vastag, kb- 7-8 cm hosszú rudacskákat sodrunk belőle.
- Kifli alakúra hajtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsülnek.
- A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és még melegen a kiflikre szitáljuk.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és csak akkor szedjük le őket a sütőpapírról.
V.Nikoletta
2016. november 7. - 17:18Szia érdeklődni szeretnék,ez a recept elkészíthető lenne mandulalisztből? Köszönöm!
Vikki
2016. november 13. - 21:46Szia,
nem próbáltam még, de szerintem igen, működhet azzal is! (valószínű, hogy kicsit szárazabb lesz így)
Imecs Éva
2016. december 8. - 10:35A VILÁG LEGFINOMABB vaniliás kiflije, idén is ez lesz karácsonyra, de TRIPLA adag, és még ez is el fog fogyni két pillanat alatt.