2015. május 8.


Kelt tészták

Túrós rétes eperrel és mentával

Kissé formabontó megoldás ugyan, de szerintem akkor a legfinomabb a rétes, ha a teteje ropog, a gyümölcs pedig friss benne. Főleg, ha eperről van szó:)

Ez a desszert valami mennyei lett, mindenféle túlzás nélkül: a túró vaníliás és krémes, a lapok ropogósak, az eper pedig az aromás friss mentával ellenállhatatlan. Mivel sütésnél pont a frissességét veszítette volna el az eper, így jutott eszembe ez a megoldás. Elkészítés szempontjából még gyorsabb is, ugyanis csak fel kell darabolni a lapokat és kb 10 perc alatt meg is sül. Pont amíg a szirup az eperhez és a túrókrém a másik réteghez:)

Túrós rétes eperrel és mentával

Hozzávalók:

  • réteslap (8 db)
  • 5 dkg vaj
  • porcukor a szóráshoz
  • 25 dkg eper
  • 1 ek. kukorica keményítő
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. méz
  • 1/4 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek. víz
  • friss menta
  • 12,5 dkg túró
  • 2-3 ek. mascarpone
  • 1/4 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

  1.  A réteslapokból az elsőt sütőpapírra fektetjük, megkenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk egy újabbat. Ezt is megkenjük, majd vékonyan megszórjuk porcukorral. ismét egy lap jön, újabb vajas kenés és zárásként ismét egy lap (tehát összesen 4)Réteslapok
  2. Éles késsel kockákra vágjuk.Réteslapok
  3. Sütés előtt befedjük még egy sütőpapírral, majd nehezékként ráteszünk egy másik sütőlapot, ami a teljes tésztát elfedi (enélkül összepöndörödne).
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk ahol kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sül.Réteslapok
  5. Az epres töltelékhez a cukrot, a mézet a vizet és a vaníliás cukrot egy lábasba tesszük és szirupot főzünk belőle pár perc alatt.A szirup hozzávalói
  6. Az epret megmossuk és apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a sziruphoz. Pár percig főzzük csak, hogy ne főjenek szét.A szirup
  7. Hozzáadjuk a keményítőt is és megvárjuk, míg besűrűsödik.Eper
  8. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a friss aprított mentát.Eper mentával
  9. A túrós részhez összekeverjük a hozzávalókat.Túró vaníliával és mascarponéval
  10. Összeállítjuk a réteseket: 3 kocka kell majd mindegyikhez, az alsó réteget megkenjük túróval, ráhelyezünk még egy tésztaréteget, erre pedig óvatosan epret kanalazunk. A legfelső lapot megszórjuk porcukorral, majd óvatosan az eper rétegre helyezzük.A rétes összeállítása

Túrós rétes eperrel és mentával