2015. január 23.
Kelt tészták
Sütőtökös pogácsa
Kicsit édes, kicsit sós, belül puha, kívül pedig ropogós. Bizony, egy újabb pogácsa variáció!
Az kell mondjam, a sütőtök bizony a sós kelt tésztákkal is remekül kijön, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a pogácsa. A sütőtöktől ugyanis vattaszerűen puha lesz, és emellé gyönyörűséges napsárga színt is kap. A tésztája egyszerre édeskés a sütőtöktől és sós, jó pogácsához méltóan, kívül pedig ropogósra sült. A kelesztés miatt ugyan nem villámsüti, de hétvégére például pont ideális:)
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 dkg liszt
- 25 dkg sütőtök püré
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 2 tk só
- egy tojás sárgája és kevés tej a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sütőtök pürét, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
- Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.
- Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
- Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
- A tetejét bevagdossuk, és egy éles késsel kockákra vágjuk, vagy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
- 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Lea
2015. február 24. - 20:48Nagyon finom pogácsa! 🙂 Köszönöm a fantasztikus recepteket, a legjobb oldal amit valaha láttam! 🙂
Zsóka
2020. november 17. - 15:18Bocsi az értetlenkedésért ! A sütőtök püré az gondolom sült sütőtökből származik ?
Vikki
2020. november 17. - 15:28Szia Zsóka,
igen, a sült sütőtök pürésítve.