2016. június 10.
Gyümölcsös sütik
Rebarbarás morzsás süti
Egyszerre piskótásan puha, édesen krémes és zamatos a rebarbarától. Igen, ez az a süti, amiben az összes jó dolog megvan egyben:)
A másik nagy pozitívuma, hogy gyorsan elkészíthető: csak a hozzávalókat kell összekeverni/összemorzsolni és máris mehet a sütőbe. Az illatos, édes vanília legalább olyan remek párja a rebarbarának mint az eper, mesterien ellensúlyozza annak fanyarságát. Tehát ha valami extrát szeretnétek a vasárnap délutáni meggyes piskóta helyett, jöhet a rebarbara!;)
Hozzávalók
- 40 dkg rebarbara
- 2 ek. cukor
- 20 dkg liszt
- 3/4 tk. sütőpor
- 17,5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor
Sodó:
- 1 tojás sárgája
- 2,5 dl tej (3,5%)
- 1 ek. cukor
- 1/4 csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- 1/2 ek. kukorica keményítő
Morzsa
- 10 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 14 dkg liszt
Elkészítés
- Először elkészítjük a sodót: a tojássárgáját kevés tejjel és a keményítővel simára keverjük.
- A maradék tejet a cukorral elkezdjük melegíteni. Ha már majdnem forr, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket és közepes lángon sűrűre főzzük.
- A rebarbarát megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
- Megszórjuk 2 ek. cukorral és 1 ek. liszttel és félretesszük.
- A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
- A lisztet összekeverjük a cukorral és két részletben a cukros-tojásos masszába keverjük.
- Adunk hozzá keveset a sodóból is.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd rászórjuk a rebarbara kockákat.
- Meglocsoljuk a vaníliás sodóval, majd jöhet a morzsa.
- A morzsához a lisztet a vajat és a cukrot összemorzsoljuk és megszórjuk a süti tetejét.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 60-70 perc alatt megsül.