

2012. április 3.
Ötletek, Dekoráláshoz
Nyuszik fondant-ból
Húsvéti sütemények dekorálásához készítettem ezeket a nyuszikat, de a nyuszi-mániámnak nem tudtam megálljt parancsolni, így egy kicsit több készült a kelleténél:)
Ami nem gond, mivel ha kiszáradnak, tökéletesen eltarthatók száraz helyen és bármikor felhasználhatók – nem is kell várniuk jövő húsvétig, úgyis előbb rakom rá valamire:) A fondant receptet innen kölcsönöztem, már nagyon sokszor készítettem ezzel a recepttel fondant-t, tortát és mignonokat is vontam már be vele. Olyan lesz mint gyurma, nagyon könnyű vele dolgozni. Az elkészítés fázisait nem fotóztam egyenként, a fenti linken lépésről-lépésre megtalálhatók a fotók. A mennyiséget viszont csökkentettem, mert most csak dekoráció készült, így az ehhez szükséges mennyiséget adom itt meg.
Hozzávalók
- 25 dkg porcukor
- 2 ek. víz
- 1 tk. zselatin
- 1 tk. méz
- 10 g margarin
- tetszés szerinti színű ételfesték
Elkészítés
- A porcukrot átszitáljuk.
- A zselatint és a vizet egy fém tálba öntjük (vagy olyan edénybe, ami passzol egy lábasra) és gőz fölött felolvasztjuk a zselatint. (akkor jó, ha már teljesen átlátszó, nincsenek benne darabkák)
- Ekkor hozzáadjuk a margarint és a mézet, megvárjuk, míg elolvadnak és levesszük a gőzről a tálat.
- Az így kapott keveréket a porcukorhoz öntjük és összegyúrjuk.
- Egy sima, ruganyos masszát kapunk, valami olyasmit, mint a gyurma. (ha túl száraz lenne, akkor pár csepp vizet teszünk hozzá, ha túl ragacsos, akkor pedig porcukrot szitálunk még hozzá).
- Ha akarjuk, több részre szedjük és belegyúrjuk az ételfestéket.
- A masszát folpackba csomagoljuk és 2-3 órát pihentetjük.
- Pihentetés után két folpack közt kinyújtjuk a fondant-t és nyuszikat szaggatunk belőle.
- Az így elkészült nyuszikat egy nagyobb darab folpackra tesszük száradni.
- Mikor már szárazak, átfordítjuk a folpackot és óvatosan lehúzzuk a nyuszik hátáról. Így is hagyjuk még száradni őket, hogy az aljuk is kiszáradjon.
Bármilyen süteményből húsvétit varázsolhatunk velük, viszont a krémtől (nedvességtől) megolvadnak, mivel cukorból vannak, úgyhogy krémes süti esetén csak közvetlenül tálalás előtt tedd rá.