2016. február 5.
Tea sütik, Felfújt
Nutellás lávasüti
Ma van a kedvenc mogyorókrémünk világnapja! Mi mással is lehetne méltóbban megünnepelni, mint egy kis kakaós nugáttal felturbózott, folyós közepű lávasütivel?:)
Vigyázat, erősen kalóriadús édesség receptjét találjátok ebben a bejegyzésben!:) Csak csoki és Nutella fanatikusoknak ajánlott ez az olvadt közepű csoda, ugyanis a közepe sütés után krémes, olvadt csokoládét rejt. (A túlzottan édes végeredmény elkerülése érdekében minél magasabb, 70-80%-os kakaótartalmú étcsoki használata javasolt!) De hogy egy táplálkozás szempontjából pozitív tulajdonságot is kiemeljünk: ez az édesség gluténmentes, így legalább gluténmentes diétákkal kompatibilis;)
Hozzávalók
- 5 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
- 5 dkg Nutella
- 2,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 1 tk. holland kakaó
- 5 dkg cukor
2 dkg vaj és 2 dkg cukor a formák kikenéséhez
Elkészítés
- A kerámia sütőformákat vajjal kikenjük, majd megszórjuk cukorral.
- Az étcsokit apró darabokra vágjuk, majd a Nutellával és a vajjal gőz fölött felolvasztjuk. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit.
- A tojásokat szétválasztjuk, a két fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.
- Az 1 db tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót és a simára keverjük.
- A csokis-Nutellás keveréket a cukros tojáshoz keverjük.
- Majd 2 részletben óvatosan, hogy ne nagyon törjön, hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Az így kapott masszát az előkészített sütőformákba kanalazzuk.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt megsütjük. (ha krémesen folyósra szeretnénk a belsejét – szerintem így a legjobb – 10 perc sütés elég neki)
- Azon melegében tálaljuk.
Ebből a mennyiségből 3 darab, 8 cm átmérőjű szuflé formában készült süti lett.