

2018. október 19.
Tea sütik
Mézes-diós kosárkák
Ez a süti talán a diós rácsos nevű klasszikusra emlékeztet elsőre. De ha megkóstolod, rájössz, hogy annál sokkal jobb, ugyanis illatos őszi fűszerek és egy réteg baracklekvár is került bele!
Sokáig gondolkodtam rajta, hogy milyen sütit készítsek a diónkból. Valami fűszeres ízvilágúban gondolkodtam, ami felmelegít belülről is, ezért került a tésztába mézeskalács fűszer és a szín kedvéért egy kis kakaó. Erre jön a baracklekvárban lapuló ropogós dió, majd a diós hab és kész is az igazi őszi mini pite! Nagyon hálás sütemény, sütés után ugyanis fogyasztásig pont ilyen tökéletes kinézetű marad: nem esik össze, nem reped meg és nagyon sokáig eláll szobahőmérsékleten is, mindenféle állagromlás nélkül.
Hozzávalók
6 db mini pite formához
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1/4 ek. holland kakaó
- 1/4 kk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 3,5 dkg vaj
- 1 kisebb tojás
- kb. 2,5 dl méz
Töltelék:
- 1 tojásfehérje
- 6 dkg cukor
- 7,5 dkg darált dió
Összeállításhoz:
- 7 dkg baracklekvár
- 4 dkg dió durvára vágva
Elkészítés
- A lisztet keverjük el a porcukorral, kakaóval, szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel.
- Adjuk hozzá a vajat, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel.
- A morzsához adjuk hozzá a tojást, majd annyi mézet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
- Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
- A cukros habba óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
- A tésztát pihentetés után kinyújtjuk, majd a mini pite formák méretéhez igazodó körlapokat vágunk belőle és a sütőformába simítjuk.
- A tésztát villával megszurkáljuk, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.
- Megszórjuk a durvára vágott dióval, majd a diós habot egyenlően elosztva a tortácskák tetejére kenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.