2012. február 4.


Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron

Meyer citromos macaron

Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek! 🙂

Az egész a meyer citrommal kezdődött… Már hetek óta kerestem minden boltban, mert sok jót olvastam róla és nagyon ki akartam próbálni. Hosszas keresgélés után egyszer teljesen véletlen találtam az egyik boltban, ahol természetesen citromként árulták. Valószínűleg valami selejtnek gondolhatták, mert akciós citromnak volt kirakva. Gyorsan vettem is egy kilót és hirtelen el sem tudtam dönteni mi készüljön belőle. Egy biztos volt: lemon curd tuti. Aztán eszembe jutott, hogy már régóta ki akartam próbálni a macaront is, így hát ez lett az első meyer citromos édességem (persze lesz még, mert most ez az új kedvencem:). A meyer citromról még csak annyit, hogy annyiban különbözik mezei pajtásától, hogy narancssárga és a héj illata mandarinos, és kevésbé savanyú a leve is. Gyors vizuális összehasonlítás:Meyer citrom vs. hagyományos citrom

Ezek a cuki (mostanában nagyon divatos) habcsókok eredetileg Itáliából származnak, Velence környékén készültek ehhez hasonló mandulás-tojásfehérjés édességek, mégis a francia cukrászat egyik legismertebb édessége lett. Igazából egyáltalán nem nehéz elkészíteni, mégis “kétnapos” munka: a tojásfehérjéket legalább 24 órát kell pihentetni és én előtte nap ledaráltam a mandulát is hozzá, hogy száradjon ki (itthon darált mandulából készítettem méregdrága mandulaliszt helyett). Sajnos nagyon halvány sárgák lettek, mert kevés ételfestéket tettem bele, mert csak folyékony volt itthon és nem mertem kísérletezni, nehogy ne sikerüljön. (A legtöbb recept por állagút ajánl egyébként).

Hozzávalók

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • pár csepp sárga ételfesték (elhagyható)

Lemon curd:

  • 1 meyer citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 dkg vaj

Díszítés:

  • jégcukor
  • pár csepp ételfesték

 

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandula+porcukor a macaronhoz
  5. Elkészítjük a lemon curd-öt is: a meyer citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.Meyer citrom héja a lemon curd-be
  6. Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
  7. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz főlé és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk míg kihűl és betesszük a hűtőbe.

Másnap elkészítjük a macaronokat:

  1. Az ételfestéket, ha használunk, a kristálycukorhoz keverjük.
  2. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)
  3. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
  4. Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (bevallom, hogy nekem ilyenem nincs, így egy evőkanállal és egy teáskanállal adagoltam ki, így is működik a dolog).Macaronok pihennek a sütőlapon sütés előtt 1 órát
  5. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  6. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
  7. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról – saját tapasztalat, türelmetlen voltam és kettőt eltörtem:)
  8. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel majd rányomunk egy másikat. Tetejét megszórhatjuk díszítőcukorral és már kész is:)Macaron meyer citromos krémmel

Ebből a mennyiségből nekem 14 macaron lett, de ha apróbbakat csinálunk, több is kijön belőle.