2015. március 6.
Tea sütik, Felfújt
Meyer citromos felfújt
Légiesen könnyű, fűszeresen citromos desszert következik most, egy csodás, langyos felfújt formájában. Nem is kerülhettek volna jobb helyre a meyer citromok:)
Már csak pár darab árválkodott a hűtőben az illatos meyer citromaim közül, és mivel kárba nem veszhettek, egy könnyű felfújt mellett döntöttem. Ezt az elegáns édességet a látszat ellenére tényleg nagyon könnyű elkészíteni, egy titka van, hogy a felvert tojásfehérjével nagyon óvatosan bánjunk, nem szabad összetörni, ettől lesz ugyanis légiesen könnyű. Csak pár mozdulat és máris a sütőnkben terem ez a kis csoda az aromás citromhéjjal. Bátran próbáljátok ki, akár sima citrommal is, tényleg nem ördöngösség és isteni lesz a végeredmény:) A felfújt eredeti receptjét itt találtam.
Hozzávalók
- 3 egész egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 2-3 meyer citrom reszelt héja és leve
- 15 dkg cukor
- 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- 4 evőkanál finomliszt
- 2 dl tej
2 ek. cukor a tetejére
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sárgákat egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukorot, valamint a lisztet és több részletben a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy sima maradjon.
- A már csomómentes tojásos keveréket alacsony lángon elkezdjük melegíteni, és sűrűre főzzük. Félrevesszük hűlni.
- A citromokat nagyon alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket pedig kifacsarjuk. Kb. 0,5 dl citromlére lesz szükség.
- Ha a főzött krém egészen langyosra hűlt, hozzákeverjük a citromhéjat és a citromlevet is.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
- A habot pár mozdulattal, nagyon óvatosan a szobahőmérsékletű krémbe forgatjuk.
- Az így kapott masszát óvatosan kerámiatálkákba kanalazzuk, tetejüket megszórjuk cukorral. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20 perc alatt megsülnek.
Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.