2012. június 19.
Sütés nélkül, Fagyi
Mentás eper sorbet
Mindössze 4 egyszerű hozzávalóból a boltinál ezerszer jobb eperfagyit lehet varázsolni. És ha még friss menta is kerül bele, akkor lesz szerintem tökéletes!:)
Menta mániám továbbra se csökkent, sőt most, hogy már itthon is nő cserépben, hála az öntözgetésnek és az átültetésnek, egyre több mindenbe kerül belőle. Először epres smoothie-ba tettem belőle (fogtam és összedaráltam némi eperrel és mézzel) és innen jött az ötlet, hogy ez fagyinak is megállná a helyét. És milyen meglepő, nagyon finom is lett!:) Köszönő viszonyban sincs a bolti eperfagyiként árult műanyag vackokkal, mivel csak gyümölcs, cukor és víz van benne. Szerintem aki egyszer kipróbálja otthon elkészítve, nem is fog többet boltit venni…
Hozzávalók
- 50 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- fél citrom leve
- nagy maréknyi friss menta
Elkészítés
- A vízből és a cukorból szirupot főzünk: megvárjuk míg a cukor teljesen elolvad és további pár percig forraljuk (3-4 perc).
- Megvárjuk, míg kihűl.
- Az epreket megmossuk és eldaraboljuk (nem kell nagyon apróra) hozzáadjuk a mentát.
- Aprítógépbe tesszük vagy simára turmixoljuk az egészet.
- Az elkészült epres pépet összekeverjük a cukorsziruppal és az egészet egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön.
- Másnap nincs más dolgunk vele, mint fagyigépbe önteni és megvárni míg elkészül, és betenni a fagyasztóba egy jól záródó műanyag edényben, hogy teljesen megfagyjon.
- Fagyigép nélkül is elkészíthető, ebben az esetben másnap egy jól záródó műanyag edénybe öntjük az epres alapot és óránként botmixerrel átturmixoljuk (összesen 4-5 alkalommal).
A mentadarabkák sajnos a képeken nem nagyon látszanak, elvesztek a fagyiban, de az ízük érezhető:)
Bogi
2014. március 1. - 13:33Szia! Nagyon jók a receptjeid és imádom a fotókat is 🙂 Az lenne a kérdésem, hogy ennyi hozzávalóból mekkora mennyiség lett? kb. hány főnek elég vagy hány adag/gombóc?
Vikki
2014. március 1. - 13:39Szia Bogi,
köszönöm:) Úgy emlékszem, ebből a mennyiségből kb. fél liternyi sorbet lett. (viszonyításképp: a bolti dobozos fagyik általában 8-900ml-esek)
Anna
2016. június 20. - 19:31Mikor kerül bele a citromlé?
Vikki
2016. június 21. - 09:16Miután leturmixoltad az epreket 🙂